18:29 14 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.16
  • USD17.03
  • RUB0.25
  • RON4.11
  • UAH0.61
Сотрудники Ботанического сада осматривают новые сорта черешни

Rusia, dispusă să accepte importul de cireșe și alte fructe din RM

© Sputnik / И. Зенин
Economie
Sa primesc un link scurt
5512

Mai întâi însă experții vor analiza calitatea produselor din Moldova.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik Moldova. Rusia este gata să permită livrărea cireșelor, prunelor, piersicilor, nectarinelor, caiselor, se precizează într-un comunicat publicat, marți, de Rosselihoznadzor.

O declaraţie privind posibilitatea reluării livrărilor a făcut adjunctul șefului Rosselihoznadzor, Iulia Șvabauskene, în cadrul unei discuții telefonice cu directorul Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor din Moldova, Iurie Carp.

Discuţile au fost iniţiate la solicitarea părții moldovene, care și-a exprimat interesul în ceea ce priveşte furnizarea fructelor sâmburoase pe piaţa din Rusia, comunică serviciul de presă al Rosselihoznadzor-ului.

Встреча премьера РМ Кирилла Габурич и премьера РФ Дмитрия Медведева на Саммите глав СНГ
фото правительства Молдовы

Șvabauskene a explicat că livrările de cireșe, prune, piersici, nectarine și caise ar putea fi permise de Rosselihoznadzor doar după ce experții ruși vor vedea cum funcţionează Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor din Moldova, inclusiv subdiviziunile sale raionale.

Partea rusă intenționează să monitorizeze în acest caz securitatea biologică a plantaţiilor, dar și mecanismele de certificare fitosanitară a produselor exportate.

În cadrul discuțiilor telefonice s-a ajuns la concluzia că termenele de efectuare a inspectării vor fi stabilite pe parcurs. Deocamdată, Rosselihoznadzor așteaptă de la ţara noastră materiale cu privire la volumul de producție al unor tipuri de produse alimentare vegetale, dar și rezultatele monitoringului fitosanitar sistematic al zonelor de cultivare a acestora din ultimii trei ani.

 

Tagurile:
control, monitorizare, fructe, livrare, Rosselihoznadzor, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei