14:39 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне

În Moldova a sosit revizorul…

© Flickr/ Shiny Things
Economie
Sa primesc un link scurt
7520

Experții FMI au sosit la Chișinău într-o vizită de documentare. Misiunea nu dispune de mandat pentru a purta negocieri privind programul de suport financiar acordat Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 23, feb — Sputnik. La Chișinău a sosit o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, a comunicat marți pentru Sputnik surse din cadrul serviciului de presă al reprezentanței Fondului respectiv la Chișinău.

Sarcina misiunii este să se documenteze în privința ultimelor schimbări din economie și să analizeze politica autorităților moldovene de menținere a stabilității macroeconomice, precum și măsurile de îmbunătățire a metodelor de management în sectoarele economic și financiar.

„Misiunea nu dispune de mandat pentru negocieri privind programul de suport financiar. Rezultatele vizitei nu vor fi discutate la Consiliul Executiv al FMI", menționează persoanele responsabile de la reprezentanța FMI.

Programul vizitei experților Fondului include întâlniri cu reprezentanți ai autorităților moldovene. Vizita de prospecţie a misiunii FMI se încheie la 29 februarie.

Moldova s-a pomenit într-o situație economică dificilă după ce atât UE, cât și Banca Mondială (BM) au sistat finanțările. În septembrie 2015, în ţară s-a aflat într-o vizită tehnică misiunea ordinară a FMI, însă atunci negocierile nu au dat nici un rezultat. La sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul RM l-a demis pe premierul Valeriu Streleț și, până la alegerea noului Cabinet de Miniștri (20 ianuarie 2016), tema negocierilor cu FMI nu a fost abordată.

Conducerea de la Chișinău își pune mari speranțe în acordul cu FMI, deoarece acest document presupune nu doar posibilitatea de a primi bani, ci dă totodată undă verde pentru obținerea împrumuturilor de la ceilalți donatori externi.

валюта
© Sputnik / Алексей Даничев

În cadrul vizitei la Chișinău, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Petras Auštrevičius, a declarat, în special, că ajutorul acordat Moldovei de către Uniunea Europeană va depinde foarte mult de misiunea FMI.

Programul anterior pe trei ani de colaborare a Moldovei cu FMI a demarat la sfârșitul lunii ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Acest program prevedea acordarea unui ajutor financiar în volum de circa 570 de milioane de dolari, din care ţara a primit aproximativ 490 de milioane de dolari. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari nu a fost acordată din cauza că FMI a a fost nemulțumit de cheltuielile sociale prea mari și de nivelul înalt al deficitului bugetului de stat al Moldovei.

Tematic

Primii care vor vedea bugetul Moldovei pentru anul 2016 vor fi experţii FMI
FMI şi condiţiile unui împrumut pentru Moldova
Tagurile:
undă liberă, misiune, suport financiar, program, FMI, Petras Auštrevičius, Valeriu Streleț, Chișinău
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei