19:50 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Economie
Sa primesc un link scurt
24760

Expertul în Relații Internaționale și economistul român, Bogdan Radu Herzog, consideră că Republica Moldova nu trebuie să pună prea mare preț pe calificativele agențiilor internaționale de rating.

CHIȘINĂU, 16 ian — Sputnik. Agenția ”Moody's”, specializată în elaborarea ratingurilor de țară privind siguranța investițiilor și evitarea situațiilor de risc, apreciază Republica Moldova drept ”o țară stabilă pentru investiții”.

Solicitat de Sputnik Moldova, expertul în Relații Internaționale și economistul român, Bogdan Radu Herzog, a declarat că Republica Moldova nu ar trebui să pună prea mare preț pe calificativele agențiilor internaționale de rating.

”Sper din toată inima într-o evoluție pozitivă a economiei și a nivelului de trai în Republica Moldova. Stabilitatea politică și existența unei strategii închegate sunt indispensabile pentru un astfel de trend pozitiv. Totuși nu trebuie pus prea mare preț pe calificativele agențiilor internaționale de rating care sunt cu totul discreditate, urmare a complicității lor la crearea crizei economice din anul 2008, atunci când, să nu uităm, certificau cu calificativele cele mai solide, de tip AAA, pachetele de credite ipotecare și opțiunile cds (credit default swaps).

Potrivit economistului român, pe termen lung, politicile agreate de FMI pot avea adesea un efect catastrofal.

”La nivel de politică națională, agențiile de rating semnalează doar dacă guvernul respectiv și banca națională pun în practică politicile agreate de FMI, ceea ce pe termen lung este adesea catastrofal", a declarat Herzog.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Expert german: Moldova pășește pe urmele Greciei
Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI
Moody's: Moldova ar putea fi declasată dacă renunță la FMI
Tagurile:
agreat, catastrofal, Moody's, Bogdan Herzog, economist, Politici, Moldova, FMI, Bogdan Radu Herzog, România


Știrile Zilei