15:04 19 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.83
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.64
Pachete cu bani, bancnote, bancă

Expert: Agenții economici de bună credință pleacă din sistemul bancar

© Sputnik / Руслан Кривобок
Economie
Sa primesc un link scurt
5202

Expertul în economie și fostul deputat Veaceslav Ioniță susține că antreprenorii de bună credință întorc spatele sistemului bancar moldovenesc

CHIȘINĂU, 20 martie — Sputnik. Veaceslav Ioniță atenționează într-un articol publicat luni că se reduce creditarea economiei, iar ponderea creditelor dubioase și compromise este în ascensiune.

Potrivit economistului, în ultimele 8 luni creditarea economiei s-a redus cu peste 3 miliarde de lei — de la 37,2 miliarde de lei în iunie 2016 la 34,2 miliarde de lei în februarie 2017.

„Totodată, a crescut semnificativ ponderea creditelor dubioase și compromise. De la 9,8% în iunie 2016 la 10,6% în februarie 2017", a mai scris acesta.

În opinia lui Ioniță, „reducerea creditării economiei are loc exclusiv ca urmare a plecării agenților economici de bună credință din sistemul bancar".

Mai mult, susține el, „cei buni de plată nu accesează credite noi. În schimb în bănci rămân doar agenții economici cu probleme, care nu-și pot onora obligațiile și nu achită în termen creditele".

Concluziile la care ajunge expertul sânt alarmante. El menționează că din cauza plecării agenților economici „de bună credință" se înrăutățește portofoliul de credite al băncilor, deoarece „agenții economici buni pleacă, iar băncile rămân doar cu creditele problematice". În condiții normale, a mai specificat el, „băncile compensează pierderile de pe urma creditelor proaste în baza profiturilor obținute de la creditelor bune", însă situația în Moldova „se complică deoarece cei buni nu mai vor să plătească pentru cei răi".

Tematic

EXPERT: Lipsa transaprenței vulnerabilizează sistemul bancar
Tagurile:
Agenți economici, Bani, sistem bancar, Credite, Veaceslav Ioniță, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei