04:39 24 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.05
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Premierul Pavel Filip

Sectorul financiar-bancar, sub supraveghere strictă. Ce decizie a luat Guvernul

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
60 0 0

Guvernul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege care fortifică cadrul legal de supraveghere a sectorului financiar-bancar

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Băncile sau societățile financiare non-bancare, întreprinderile de asigurare și societățile de investiții care fac parte din conglomerate financiare vor fi supravegheate suplimentar, potrivit unui proiect de lege aprobat în cadrul ședinței Guvernului din această dimineață. 

НЦБК CNA
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Documentul vine să armonizeze legislația națională cu cea comunitară, fortificând protecţia drepturilor deponenţilor, asiguraţilor şi investitorilor. Proiectul a fost elaborat în urma evoluţiilor pe pieţele internaţionale care au determinat apariţia unor grupuri financiare prestatoare de servicii şi produse aferente diferitor sectoare financiare, denumite conglomerate.

Proiectul de lege stabilește criteriile de identificare a unui conglomerat financiar și aspectele ce trebuie urmărite la nivelul acestuia, cum ar fi nivelul capitalului, concentrarea riscurilor, tranzacţiile în interiorul grupului, sistemele de control intern şi procedurile de gestionare a riscurilor, reputația și competența conducerii grupurilor financiare.

De asemenea, sunt prevăzute condițiile pentru desemnarea autorităţii responsabile de exercitarea supravegherii suplimentare (coordonatorul), atribuţiile acestuia, cooperarea şi schimbul de informaţii între autorităţile competente.

Tematic

Cel mai important document financiar al țării, luni pe masa miniștrilor
Când va ieși Moldova din criza financiară
Tagurile:
supraveghere strictă, sectorul financiar-bancar, Moldova, Guvern
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei