06:36 25 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
FMI

Experții FMI vin la Chișinău pentru a da ultimul aviz la bugetul pentru 2018

© REUTERS / YURI GRIPAS
Economie
Sa primesc un link scurt
7310

Misiunea FMI va analiza la Chișinău evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, se va afla în vizită de lucru la Chișinău, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. 

Reprezentanța FMI în Moldova anunță că pe parcursul vizitei misiunea va purta discuții cu autoritățile de la Chișinău în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2017 și a evaluării a doua a programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul Extins de Creditare) și EFF (Mecanismul de Finanţare Extinsă). 

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice din viitor.

Șefa FMI, Crhristine Legarde
© Sputnik / Сергей Гунеев

Programul pe trei ani al autorităților Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 182 milioane de dolari, din care circa 59 milioane de dolari au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului Extins de Creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la sfârșitul anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. 

Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de Finanţare Extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,3 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

Tematic

Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI
Moldova, gata să primească creditul FMI. Parlamentul a dat undă verde
Experții FMI vin în inspecție la Chișinău
Tagurile:
evaluarea situației în economia națională, misiunea FMI, Moldova, Guvern, FMI


Știrile Zilei