00:46 10 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.20
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.62
Banca Națională a Moldovei

Decizie importantă a Băncii Naționale: Cum va fi afectată populația Moldovei

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Economie
Sa primesc un link scurt
364 0 0

Banca Națională a Moldovei a făcut publice deciziile luate pe piața financiară internă: ce îi așteaptă pe cetățenii țării?

CHIȘINĂU, 6 dec — Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să diminueze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. Astfel, rata va fi diminuată cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.0% până la 6.5% anual.

Totodată, se diminuează ratele de dobândă la creditele overnight, de la 10% până la 9.5% anual și la depozitele overnight, de la 4% până la 3.5% anual.

De asemenea, Banca Națională a decis să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă va fi menținută la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Potrivit BNM, decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și ajustării prognozei inflației pe termen scurt și mediu.

Sursa precizează că inflația în luna octombrie 2017 a atins nivelul său maximal și începând cu luna noiembrie 2017 are o traiectorie descendentă.

Tematic

Ce se întâmplă la o bancă din Moldova. Ultimul anunț al BNM
O bancă din Moldova, amendată cu aproape jumătate de milion de lei de către BNM
Tagurile:
creditele overnight, politica minetara, rata de bază, diminuare, Banca Națională, decizie
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei