03:16 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
automobile

Proprietarii de automobile din Moldova vor plăti un impozit suplimentar

© Sputnik / Родион ПРОКА
Economie
Sa primesc un link scurt
100710

Proprietarii de automobile de lux din Moldova vor plăti un impozit suplimentar la bugetul de stat, începând cu anul 2018

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik.  În anul 2018, aria impozitului pe lux aplicată persoanelor fizice din Republica Moldova a fost extinsă, potrivit politicii bugetar-fiscale și Legii bugetului de stat pentru anul în curs. 

Astfel, pe lângă imobile, impozitul pe lux va fi achitat și pentru unele autoturisme. Este vorba de autoturismele care depășesc valoarea de 1,5 milioane de lei și au fost importate în ultimii doi ani. Cota impunerii va fi de 0,8 la sută din prețul mașinii.

Valoarea automobilului va fi stabilită luând în calcul prețul vamal, după care acesta va fi contrapus cu valoarea de comercializare a mașinilor similare pe piața locală.

Începând cu anul 2016, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, plătesc anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Persoanele fizice care deţin imobile scumpe achită o taxă suplimentară, taxă pe avere, în valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata este achitată anual, conform situaţiei din 1 noiembrie.

În 2018, a fost exclus pragul de 120 de metri pătrați care era cumulativ pentru 1,5 milioane pentru bunurile imobile, deoarece prezența lui a permis unele eschivări de la plata taxei pe lux.

Ministerul Finanțelor preconizează în 2018 să adune în bugetul de stat, din impozitul pe lux, suma de aproape 50 de milioane de lei.

Tematic

Noi impozite și amenzi îi așteaptă de cetățenii din Moldova
În anul 2018, impozitele și taxele vor crește
În 2018, în Moldova va fi impus un impozit suplimentar pe avere
Tagurile:
impozit pe vile, impozit pe mașinile de lux, impozit pe avere, impozit pe lux, Modova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei