01:16 17 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.28
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Fondul  Monetar Internațional, imagine de arhivă

Ideile unui american care pot demonta sistemul economic susținut de FMI și BM

© Flickr/ Shiny Things
Economie
Sa primesc un link scurt
18330

Astăzi se împlinesc 261 de ani de la nașterea lui Alexander Hamilton, fondatorului sistemului economic modern american, iar ideile pe care le-a promovat acesta ar putea să răstoarne sistemul economic pe care îl susțin astăzi instituții precum Departamentul Trezoreriei SUA, Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik, Cezar Salagor. Pe 11 ianuarie s-a născut Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei americane și principalul arhitect al sistemului economic modern al țării. Acesta este motivul pentru care Hamilton a ajuns în panteonul președinților de pe bancnotele americane, deși el nu a fost vreodată președinte al SUA.

El a devenit șef al Trezoreriei în anul 1789, când avea vârsta de doar 33 de ani. El a prezentat Congresului american Raportul asupra problemei manufacturilor, unde a trasat strategia de dezvoltare economică a țării sale.

 Alexander Hamilton pe bancnota de 10 dolari
Alexander Hamilton pe bancnota de 10 dolari

Hamilton și politica sa protecționistă

În acel raport el puncta că "industriile tinere", precum cele americane, trebuie protejate și stimulate de către guvern până când ajung pe picioarele lor. Raportul lui Hamilton nu vorbea doar despre protecționismul comercial, menționa și investiții publice în infrastructură, dezvoltarea sistemului bancar, promovarea unei piețe a titlurilor de stat — însă protecționismul era în centrul strategiei sale.

Este important să menținăm că Washington este cel care l-a numit pe Hamilton șef al Trezoreriei, știind foarte bine care este viziunea sa asupra politicii economice.

Economistul sud-coreean Ha-Joon Cheang scria despre Hamilton în cartea sa "23 de lucruri care nu ți se spun despre capitalism" că "dacă Hamilton ar fi astăzi ministru al Finanțelor al unei țări aflat în curs de dezvoltare, el ar fi aspru criticat pentru ereziile sale de către Departamentul Trezoreriei SUA, iar FMI și Banca Mondială și alți apărători ai religiei pieței libere de astăzi i-ar refuza orice împrumut”.

Tematic

Protecționism economic: Dodon vrea revizuirea Acordului de Liber Schimb cu UE
Incredibil: Dacă ar vorbi ”președinții morți” ai SUA, ar afla și americanii asta
Tagurile:
susținut de FMI, care pot demonta sistemul economic, Ideile unui american, protecționism economic, Banca Mondiala, FMI, Alexander Hamilton, SUA
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei