22:09 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
lei

Facilitățile de care ne vom bucura în acest an la achitarea impozitelor

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
25110

Din 2018, mărimea scutirilor personale pentru persoanele fizice la calcularea impozitului pe venit a crescut

CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik. Anul acesta, cota impozitului pe venit în valoare de 7 procente va fi aplicată în raport cu veniturile anuale totale în valoare de până la 33 de mii de lei, față de 31140 de lei în 2017. Persoanele care vor înregistra pe parcursul anului curent venituri totale ce depășesc suma de 33 de mii de lei vor achita un impozit în mărime de 18 procente.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
© Sputnik / Evghenii Panasenco

Și cuantumul scutirii personale anuale a fost majorat de la 10620 de lei, anul trecut, la 11280de  lei – în acest an. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere însă ca mărimea scutirii personale să fie egală cu valoarea minimului de existență.

Vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, a declarat că valoarea anuală majoră a scutirii personale constituie 16800 de lei și de ea vor beneficia persoanele care au participat la lichidarea avariei de la Cernobâl, persoanele cu dizabilități care au luptat în Afganistan, care au luptat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova. De asemenea, de această scutire vor beneficia persoanele cu dizabilităţi provocate de afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, pensionarii-victime ale represiunilor politice.

De asemenea, persoana fizică, aflată în relație de căsătorie, poate beneficia de dreptul la o scutire suplimentară anuală în sumă de 11280 de lei, în cazul în care celălalt soț nu este încadrat în câmpul muncii și nu beneficiază de scutire personală.

Tematic

Proprietarii de automobile din Moldova vor plăti un impozit suplimentar
În 2018, intervin schimbări la reținerea impozitului pe venit pentru cetățeni
Noi impozite și amenzi îi așteaptă de cetățenii din Moldova
În 2018, în Moldova va fi impus un impozit suplimentar pe avere
Tagurile:
bugetul de stat, angajați, impozite, taxe, salarii


Știrile Zilei