13:24 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Guvernul Republicii Moldova

Undă verde pentru străini: Guvernul a aprobat deja lista ocupațiilor prioritare

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Economie
Sa primesc un link scurt
26620

Cabinetul de Miniștri a dat undă verde la angajarea străinilor în cele ”127 cele mai solicitate funcții pe piața muncii din Republica Moldova”.

CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Guvernul Filip a aprobat astăzi lista ocupațiilor prioritare în baza căreia străinii aflați în țara noastră pot fi angajați fără obținerea dreptului de muncă. Documentul a fost publicat acum cinci zile pentru a fi supus dezbaterii publice.

”Executivul a aprobat astăzi o nouă listă a ocupațiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcții pe piața muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranții aflați în țara noastră”, este scris într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit autorilor, documentul va contribui la simplificarea esențială a procedurii de angajare a cetățenilor străini și, respectiv, la satisfacerea mai rapidă a nevoilor angajatorilor în forță de muncă necesară.

Mai jos vă prezentăm cele 17 ocupații prioritare, selectate de Guvern, domenii în care străinii se vor putea angaja fără ca să obțină permis de muncă:

1. Asistent medical (nivel mediu); 2. Cusător (industria ușoară); 3. Cusătoreasă (industria confecțiilor); 4. Confeționer articole de marochinărie; 5. Asamblor; 6. Legător filoane, cabluri și conductori; 7. Medic specialist; 8. Încheietor (tricotaje); 9. Ajutor de educator (Personal în domeniul serviciilor-suport pentru învățămîntul preșcolar, primar și gimnazial); 10. Sortatori și controlori de calitate pentru produse (exclusiv mâncăruri și băuturi); 11. Operator introducere, validare și prelucrare date; 12. Forjor manual; 13. Asfaltobetonist; 14. Fierar betonist; 15. Confecționer cablaje auto; 16. Muncitor necalificat în agricultură; 17. Lucrător room-service hotel.

Astfel, străinii care vor depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare vor fi scutiţi de obţinerea permisului de muncă. Aceștia vor activa în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă, pe perioada de un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept.

Stabilirea ocupațiilor pentru care se atestă deficit al forței de muncă vor fi stabilite în cadrul Prognozei Anuale a Pieței Muncii, elaborate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în baza chestionării agenților economici.

Totodată, în vederea stabilirii ocupațiilor prioritare care sunt imediat solicitate pe piața muncii, se va considera deficit al forței de muncă atunci când numărul locurilor de muncă înregistrate într-o anumită ocupație va depăși 100 de unități.

Potrivit datelor statistice oficiale, în prezent, în ţara noastră sunt aproximativ 50 de mii de locuri de muncă vacante.

Tematic

Gârbu, despre inițiativa PD privind reglementarea muncii sezoniere
Fum și petarde la Paris: Proteste împotriva noului Cod al Muncii (VIDEO)
Noi modificări la Codul Muncii. Schimbări în procedura de concediere
Tagurile:
lista ocupatiilior prioritare, piata muncii, imigranti, straini, aprobat, Guvernul Filip, Guvern, Pavel Filip


Știrile Zilei