01:11 17 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
BNM

Avertizare de ultimă oră a BNM. La ce riscuri ne putem expune

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Economie
Sa primesc un link scurt
31610

Banca Națională recomandă prudență maximă la luarea deciziilor privind investirea capitalurilor în monedele virtuale.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) lansează un nou avertisment privind riscurile ce le comportă investițiile în monede virtuale.

”Monedele virtuale, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului. Acestea sunt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare. Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și monedele electronice cu utilizare reglementată”, avertizează BNM. 

Cripto-valuta
© Sputnik / Владимир Астапкович

Potrivit Băncii Centrale, deținătorii de monede virtuale nu au siguranța că în viitor vor putea recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri și servicii ori pe monede emise de băncile centrale. În consecință, monedele virtuale nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, nebeneficiind de nicio garanție sau protecție a acestora. Tranzacționarea lor are loc pe piețele nereglementate și nu asigură protecția investitorilor. 

”În particular, fluctuațiile recente ale Bitcoin-ului implică un mare risc de prăbușire a valorii acestuia”, atenționează Banca Centrală.

Pornind de la caracteristicile tehnice ale monedelor virtuale, volatilitatea ridicată și lipsa unor reglementări care ar proteja investitorii, Banca Națională  recomandă prudență maximă la luarea deciziilor privind investirea capitalurilor în astfel de active.

 

Tematic

Bitcoin, deja ca prenume pentru un nou-născut?
Ce se întâmplă cu criptovaluta bitcoin și cât de solicitată este în Moldova
Tagurile:
bitcoin, criptovalută, avertizare, BNM
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei