01:20 16 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.70
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Galina Șelari

Expert: În Moldova este convenabil să pornești o afacere doar în sfera comerțului

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
294 0 0

Deși, teoretic, procedurile de inițiere a unei afaceri au fost simplificate, dezvoltarea acesteia nu este o sarcină ușoară, afirmă expertul în economie Galina Șelari.

CHIȘINĂU, 24 feb — Sputnik. Republica Moldova s-a clasat din nou doar pe locul 44 (din 190) în ratingul Băncii Mondiale „Doing Business". Cu toate acestea, țara noastră a fost înalt apreciată la capitolul inițierea unei noi afaceri, acumulând 95 de puncte.

Astfel, pentru a porni o nouă afacere, antreprenorii trebuie să treacă doar patru proceduri. La capitolul înregistrării bunurilor Moldova a câștigat 83 de puncte, iar la obținerea autorizației pentru construcție — aproximativ 52 de puncte.

Experții menționează însă că acești parametri nu reflectă destul de exact tabloul real și că, deși teoretic a devenit mai simplu să inițiezi o afacere, să dezvolți această afacere în condițiile actuale nu este o sarcină dintre cele ușoare.

„Din punct de vedere al volumului investițiilor pe cap de locuitor, Moldova este ultima tuturor. Acest volum crește foarte încet. Dacă ne referim la volumul investițiilor în capitalul fix, vom vedea că băncile nu prea sunt dispuse să acorde credite persoanelor juridice, principala sursă rămânând în continuare mijloacele proprii", a spus Șelari.

Aceasta a adăugat că, în pofida îmbunătățirii indicatorilor, în Moldova situația din domeniul afacerilor lasă de dorit.

„Trebuie să conștientizăm că la noi în țară banii sunt investiți și se acumulează doar în acele sfere ale economiei de unde acești bani pot fi foarte repede recuperați. Este vorba, în primul rând, de comerț. Dacă se întâmplă că ceva nu merge (de exemplu, nu ai reușit să achiziționezi marfă), ai predat încăperea și ai încheiat afacerea", a conchis Galina Șelari.

Tematic

Ce afaceri dezvoltă emigranții moldoveni care revin în țară
Cum poți dezvolta o afacere de succes pe banii statului
Tagurile:
deschiderea unei noi afaceri, sfera comerțului, Afacere, indicatori, Galina Șelari, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei