04:37 16 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
transport

Automobilele vechi vor fi interzise în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
92911

Programul de promovare a economiei „verzi” în Republica Moldova pentru anii 2018-2020, susținut de Guvernul de la Chișinău, prevede interzicerea automobilelor vechi și promovarea importului de mașini cu motor electric și hibride.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Automobilele vechi vor fi declarate în afara legii, potrivit Programului de promovare a economiei „verzi” în Republica Moldova pentru anii 2018-2020, susținut de Guvernul de la Chișinău. 

Conform documentului, pentru reducerea poluării aerului cu 30 la sută până în anul 2020 prin dezvoltarea transportului durabil, se propun un șir de acțiuni. Printre acestea se regăsesc: promovarea eliminării treptate a mașinilor vechi prin dezvoltarea și implementarea unui program de stat în colaborare cu companiile private.

De asemenea, autorul Programului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, susține că pentru a reduce nivelul de poluare a aerului este necesară  elaborarea stimulentelor fiscale pentru importul mașinilor cu motor electric și hibride, precum și dezvoltarea infrastructurii naționale necesare pentru mașinile electrice. 

Programul mai prevede aplicarea restricțiilor pentru circulația autovehiculelor de toate tipurile, inclusiv pentru transportul public și cel industrial/comercial, mai vechi de 15 ani; modernizarea transportului public vechi prin substituirea acestuia cu mijloace de transport ecologic (electric). 

Automobilele șoferilor din Moldova care au provocat accidente vor fi confiscate>>>

Dacă va fi aplicat în practică acest document, atunci în viitorul apropiat va fi interzis importul de autovehicule mai vechi de 7 ani și inferioare standardelor Euro 5. În acest sens, urmează să fie elaborate și promovate deciziile de interzicere a importului unor astfel de autovehicule.

Pentru  a reduce ambuteiajele și poluarea aerului, se propune reglementarea intrării autovehiculelor în orașe și în centrul orașelor, elaborarea reglementărilor privind promovarea utilizării mijloacelor de transport în comun, dezvoltarea prioritară a transportului public urban și reducerea semnificativă (cu 30%) a numărului de microbuze, redirecționarea rutelor urbane și diminuarea traficului de pe arterele centrale, crearea traseelor de ocolire a centrelor urbane.

Programul mai prevede integrarea în politicile cu privire la transport a prevederilor de mediu ce țin de încurajarea utilizării combustibililor alternativi și a noilor tehnologii în toate tipurile de transport. 

Tematic

Proiectul „Ecomobilul”: Incredibile aventuri ale automobilelor electrice în Moldova
Proprietarii de automobile trebuie să știe asta: Schimbare importantă din 1 martie
Revoluție pe piața auto: Automobilele electrice în Moldova și în lume
Tagurile:
reducerea poluarii, economia „verde, automobile vechi, interzise, Guvern
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei