04:45 21 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.12
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Lei

Veste extraordinară înainte de Paște. Prețurile vor crește mai puțin decât s-a prognozat

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
7610

Biroul Naţional de Statistică și Banca Națională a Moldovei și-au modificat calculele cu privire la rata inflației.

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Biroul Naţional de Statistică a recalculat Indicele Prețurilor de Consum (IPC) pentru lunile ianuarie şi februarie. Schimbarea intervine după ce Consiliul de Administrare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Enrgetică (ANRE) a diminuat, de la 1 ianuarie 2018, tarifele şi preţurile reglementate la gazele naturale furnizate prin reţea pentru consumatorii casnici în medie cu 20,2 la sută.

Având în vedere faptul că ponderea gazului din rețea în cadrul structurii IPC constituie 2,1 la sută, modificarea a generat un impact de aproape 0,4 puncte procentuale asupra inflației de consum în anul 2018.

Astfel, BNS a recalculat indicii inflației pentru lunile ianuarie și februarie publicați anterior hotărârii ANRE, în conformitate cu calendarul de diseminare electronică a informațiilor statistice pentru anul curent.

Rata anuală a inflației în lunile ianuarie și februarie a fost revizuită în direcția diminuării până la valorile de 6 procente și, respectiv, 5 la sută de la valorile de 6.5 procente și, respectiv, 5.4 la sută publicate anterior.

Ca urmare, Banca Națională a Moldovei a modificat traiectoria ratei anuale a inflației, care a fost planificată anterior.

Tematic

Ce s-a întâmplat cu prețurile în Moldova. Anunțul Biroului de Statistică
Moldova: Prețurile la 360 de medicamente au fost modificate
Prețurile la apa potabilă au fost analizate de deputații de la Chișinău
Tagurile:
indicele pretului de consum, prețuri, inflație, BNS, BNM
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei