17:21 16 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Lei moldovenești

Se înăspresc condițiile pentru cei care acordă credite

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
111 0 0

Parlamentul schimbă regulile de acordare a creditelor de către instituțiile nebancare.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Contractele de credit vor conține clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Inițiativa de completare și modificare a unor acte legislative prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar, vor fi protejați suplimentar aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a fost votată, în prima lectură, de forul legislativ. 

”Mai multe persoane au devenit victime ale anunțurilor netransparente sau chiar mincinoase legate de dobânda la credite, de obicei la creditele de consum. Cetățenii vedeau o dobândă afișată de 6-7 procente, însă după ce încheiau contractul și începeau să consume creditul își dădeau seama că plătesc o dobândă de 15-18 la sută”, a declarat Candu. 

Proiectul propune evidenţierea în contractele de credit a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Autorul consideră că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Se mai propune înăsprirea sancțiunilor prin majorarea amenzilor, aplicate în cazul încălcării cerințelor legislației privind contractele de credit pentru consumatori. Amenda maximă ar putea ajunge până la 25 mii de lei.

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Se schimbă regulile de acordare a creditelor pentru moldoveni
Creditul oferit Moldovei de FMI, egal cu bugetul filmului "The Legend of Tarzan"
Experții propun soluții pentru stimularea accesului la creditele bancare
Tagurile:
institutii nebancare, contract de credit, banci, credite, Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei