17:32 16 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Conserve, imagine de arhivă

Noi reguli în comerțul interior: Mai multe produse autohtone în magazinele din țară

© Sputnik / Максим Блинов
Economie
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
12510

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care are drept scop sprijinirea producătorilor autohtoni - iată ce sancțiuni îi așteaptă pe cei care nu vor respecta legea.

CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Joi Parlamentul a adoptat în primă lectură mai multe amendamente la Legea Comerţului Interior, care au ca scop, în special, susţinerea comercializării produselor alimentare autohtone.

”Din păcate nu există un pachet legislativ și suficientă susținere din partea statului pentru a cointeresa producătorul din Republica Moldova, pentru a-i face pe producătorii moldoveni să fie competitivi pe piață, în acest sens considerăm că proiectul va impulsiona semnificativ producerea mărfurilor din țară, ceea ce va duce inevitabil la o creștere economică a Republicii Moldova”, subliniază autorii în nota informativă la proiect.

Autorii propun ca cel puțin 50 la sută din lungimea liniară a unui raft din magazinele din țară să fie destinate expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Totodată, urmează a fi amendat și Codul Contravențional pentru a-i pedepsi pe cei care nu se vor conforma noilor cerințe.

O altă propunere ține de plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare cu maxim 10 la sută în scopul balansării puterii de negociere a părților contractante. De asemenea, urmează a fi stabilită perioada pentru acţiunile și activităţile de marketing şi publicitate. Perioada de promoție urmează să fie de până la 60 zile pe an per produs, iar termenul de plată al facturilor va varia în funcție de data-limită de consum și va fi de 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Dacă va fi votat în lectură finală, prevederile legii vor fi puse în aplicare după 6 luni de la data publicării, iar lista produselor alimentare autohtone urmează a fi aprobată și actualizată anual de Guvern.

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Laptele moldovenesc este eliminat de pe piața autohtonă
Producătorii autohtoni riscă să nu aibă unde își vinde marfa în acest an
Filip pledează pentru dezvoltarea producţiei farmaceutice autohtone
Scandalul produselor lactate fără lapte: Ce-i așteaptă pe producătorii autohtoni
Lanțurile de magazine ar putea fi obligate să aibă pe rafturi 50 la sută produse autohtone
Tagurile:
comert interior, producator autohton, noi reguli, Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei