17:23 16 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Tren Chișinău, imagine de arhivă

Proiect bombă: Statul cedează monopolul pe piața serviciilor feroviare

© Photo: Căile Ferate ale Moldovei
Economie
Sa primesc un link scurt
25621

Ministerul Economiei propune liberalizarea serviciilor feroviare și propune cedarea monopolului de stat, deținut până acum de întreprinderea de stat “Calea Ferată din Moldova”, în favoarea operatorilor privați, astfel onorându-și obligațiunile asumate față de UE BERD și BEI.

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik, Cezar Salagor. Cabinetul de Miniștri a supus dezbaterilor proiectul de lege privind aprobarea Codului Transportului Feroviar. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, prin aprobarea noului Cod autoritățile de la Chișinău își onorează obligațiunile asumate față de Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, precum și față de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții, care au acordat împrumut pentru restructurarea sectorului feroviar.

Conform notei informative semnate de Chiril Gaburici, implementarea noului Cod al Transportului feroviar va elimina monopolul întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova" pe piața serviciilor feroviare.

”Infrastructura va aparține statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați”, precizează specialiștii de la minister în nota informativă la proiectul de lege.

Ministerul Economiei propune ca odată cu restructurarea întreprinderii de stat și intrarea în vigoare a noului Cod, Guvernul să fie obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri.

Astfel, dacă va fi aprobat, statul va cheltui anual aproximativ 250 000,0 mii de lei pentru menținerea infrastructurii feroviare. În același timp, o parte din acești bani se vor aloca operatorilor de transport de pasageri, conform bunelor practici europene.

Autorii precizează că vor fi create două instituții noi. Biroul de investigații responsabil de examinarea incidentelor și accidentelor în transportul feroviar și Agenția Feroviară, care va fi responsabilă de autorizarea operatorilor de transport feroviar și administratorului de infrastructură, certificarea personalului implicat în dirijarea transportului feroviar.

Tematic

CFM va închide mai multe stații feroviare. Ce vor face angajații
Premierul Pavel Filip a reacționat la anunțul feroviarilor de a ieși la proteste
Confirmat: Moldova va mai primi un împrumut pentru căile sale ferate
Tagurile:
operatori privati, servicii feroviare, proiect bomba, monopol, cedare, Liberalizare, stat, Ministerul Economiei, Chiril Gaburici
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei