16:17 20 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Bancnote de euro

Cât timp euro va avea o valoare mai mică de 20 de lei. Ce spune Banca Națională

© Sputnik / Vladimir Trefilov
Economie
Sa primesc un link scurt
87011

De ce s-a depreciat moneda euro în raport cu leul moldovenesc și cât timp vom asista la această tendință, răspunsul a fost dat de Banca Națională a Moldovei.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu, a oferit o explicație asupra motivului procesului de depreciere a monedei euro în raport cu leul moldovenesc, înregistrat în ultimul timp. 

Valoarea monedei euro în raport cu leul moldovenesc a scăzut în ultimele zile sub 20 de lei.   

Prim-viceguvernatorul BNM a explicat că Banca Națională a Moldovei stabilește cursul oficial al leului moldovenesc doar în raport cu dolarul american, în funcție de volumul tranzacțiilor și prețul acestor tranzacții atât pe piața interbancară, cât și pe piața intrabancară, adică vânzările și cumpărările de valută de către bănci de la clienții lor. 

”Cursul leului moldovenesc față de euro este calculat reieșind din raportul dolar-euro. Paritatea leu-euro este determinată de doi factori: de cursul leului față de dolar și de cursul euro-dolar. Este normal să se întâmple așa, deoarece în ultimele săptămâni euro s-a depreciat față de dolar cu 4 procente”, a declarat Munteanu.

Prim-viceguvernatorul BNM a vorbit și despre cât timp va continua deprecierea monedei euro față de leul moldovenesc.

”Această depreciere este determinată de factori macroeconomici și de tendințele macroeconomice în zona euro, SUA și alte țări. S-ar putea să continue tendința în cazul în care anumiți factori ar putea să se materializeze”, a menționat prim-viceguvernatorul BNM.

Vladimir Munteanu a declarat că aceasta s-ar putea întâmpla în cazul în care se va diminua creșterea economică în spațiul european și de evoluția războiului comercial dintre SUA, pe de o parte, și China și UE, pe de altă parte. Totuși, prim-viceguvernatorul BNM a precizat că este prematur să se vină cu prognoze în acest domeniu. 

Tematic

De săptămâna viitoare se schimbă regulile de efectuare a operațiunilor valutare
Atenție dacă mergeți în aceste zile să schimbați valută. Ce trebuie să știți
Moldovenii au dat buzna la casele de schimb valutar ca să schimbe euro și dolarii
Tagurile:
deprecierea monedei europene, leul moldovenesc, schimb valutar, euro, BNM
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei