23:11 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Euro

Avem motive să intrăm în panică? Ce se va întâmpla cu bancnotele de 500 de euro

© AFP 2018 / MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA
Economie
Sa primesc un link scurt
364 0 0

Bancnota de 500 de euro va fi înlocuită, până la sfârșitul lui 2018, cu bancnote dintr-o nouă serie de 100 și 200 de euro - acest lucru a fost anunțat de Consiliul Băncii Centrale Europene acum doi ani.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Economistul Viorel Gîrbu consideră că decizia Băncii Centrale Europene de a opri emiterea bancnotei de 500 de euro nu trebuie să constituie un motiv de panică.

Scoaterea din circulație a celei mai mari bancnote euro este determinată de lupta împotriva finanțării activităților teroriste și angajărilor ilegale. Din luna mai, un șir de bănci din Moldova nu mai acceptă deja aceste bancnote.

„Bancnota de 500 de euro va rămâne in circulație nu numai pana la sfârșitul anului, ci va rămâne un mijloc de plată pentru mai mult timp, în ciuda faptului că emiterea lor va înceta în curând. Aceasta a fost decizia Băncii Centrale Europene, dar nicidecum nu înseamnă că bancnota nu va putea fi utilizată pentru plăți", a declarat Viorel Gîrbu pentru postul de radio Sputnik Moldova.

Potrivit economistului, în pofida faptului că unele bănci nu acceptă bancnotele de 500 euro, circulația bancnotelor în sfera comercială pe teritoriul Moldovei nu va înceta în totalitate. În orice caz, consideră expertul, nu trebuie să încercăm să „scăpăm" de aceste bancnote, deoarece nu există niciun motiv de panică.

Război împotriva SUA: UE vrea să renunțe la dolar>>>

„Dacă unele bănci nu acceptă bancnote de 500 de euro, atunci altele le vor accepta. Până la urmă, există casele de schimb valutar. Dacă nimeni în Moldova nu acceptă aceste bancnote, există posibilitatea de a le schimba în UE. Bancnotele rămân un mijloc de plată și nu trebuie să evităm panica legată de încetarea emiterii acestora", a subliniat expertul.

Tematic

Cât timp euro va avea o valoare mai mică de 20 de lei. Ce spune Banca Națională
Anual, Banca Națională aruncă la gunoi 60 de milioane de bancnote
Tagurile:
emitere, panica, declaratie, bancnote, expert, euro, Viorel Girbu, Uniunea Europeana
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei