06:25 14 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Migranți, imagine simbol

Proiect bombă: Guvernul propune noi facilități pentru muncitorii străini - detalii

© Sputnik / Alexey Kudenko
Economie
Sa primesc un link scurt
22710

Cabinetul de Miniștri vrea simplificarea procedurilor de intrare și ședere în Moldova pentru investitorii și muncitorii străini - detalii.

CHIȘINĂU, 31 mai  — Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne anunţă iniţierea consultărilor publice asupra unui proiect de lege care are drept scop simplificarea procedurilor de intrare și ședere a investitorilor străini și lucrătorilor imigranți în Moldova.

Autorii propun introducerea unor prevederi legale ce ar elimina dificultățile la obținerea permiselor de ședere prin optimizarea procedurii de obținere a acestora, precum și prin sistematizarea prevederilor legale într-o singură lege, ca, într-un final, Republica Moldova să devină un stat mult mai atrăgător din punct de vedere al investițiilor străine.

Unul dintre amendamente vizează simplificarea procedurii de încadrare în scop de muncă pe teritoriul Republicii Moldova a lucrătorilor sezonieri în munci agricole și a celor transfrontalieri (aceștia vor putea desfășura activități de muncă doar în baza dreptului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova. La moment, categoria dată de străini este obligată să obțină un permis de ședere în scop de muncă. Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă urmează a fi exclusă din procedura de avizare, coordonare și verificare a dosarelor depuse de străini, în scopul acordării dreptului la muncă și a dreptului de ședere în scop de muncă pentru lucrători imigranți.

Mai multe detalii pot fi găsite aici.

Undă verde pentru străini: Guvernul a aprobat deja lista ocupațiilor prioritare>>>

Anterior Guvernul Filip a aprobat lista ocupațiilor prioritare în baza căreia străinii aflați în țara noastră pot fi angajați fără obținerea dreptului de muncă. Documentul simplifică esențial procedura de angajare a cetățenilor străini și, respectiv, la satisfacerea mai rapidă a nevoilor angajatorilor în forță de muncă necesară.

Potrivit datelor statistice oficiale, în prezent, în ţara noastră sunt aproximativ 50 de mii de locuri de muncă vacante.

Tematic

Moldova - o nouă colonie la periferia Uniunii Europene
Modificări la Codul Muncii. Ce vor păți angajații care intră în conflict cu conducerea
Ministerul Muncii face un pas înapoi: Câte zile de odihnă vor avea bugetarii
Gârbu, despre inițiativa PD privind reglementarea muncii sezoniere
Tagurile:
muncitori straini, proiect bomba, facilitati, detalii, Guvern
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei