01:02 15 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Bani

Exclusiv: vara aceasta nu vom avea majorări de prețuri

© Sputnik / Rodion Proca
Economie
Sa primesc un link scurt
109 0 0

Aprecierea leului în raport cu dolarul american, dar și moneda unică europeană duce la o stagnare a prețurilor, la mai toate produsele, afirmă economiștii din Moldova.

CHIȘINĂU, 1 iunie – Sputnik. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat în cadrul emisiunii „Kilometrul 0”, de la Sputnik-Moldova, că în prezent Republica Moldova trece printr-o perioadă bună, din motiv că leul a reușit să se mențină în ultima perioadă în fața dolarului, dar și a monedei europene. Așa că în următoarele două luni vom avea o menținere a prețurilor. 

„Noi avem scumpiri la carburanți, dar ieftiniri la energia electrică și gazele naturale. Așa că există o balanță în acest sens. În acest an avem o rată mică a inflației, de sub 5 la sută, așa că avem o situație stagnantă”, a afirmat Gîrbu pentru Sputnik-Molodva.

Totuși, expertul spune că acest lucru nu ar trebui să ne bucure prea mult. 

„Această situație este una bună, însă nu pe termen lung, dar pe termen mediu. Pentru că o creștere economică se datorează și puterii de cumpărare a produselor. În Republica Moldova puterea de cumpărare este una foarte mare, iar în viitorul apropiat asta ar putea duce la noi scumpiri”, a declarat Gîrbu în studioul Sputnik-Moldova.

Pentru acest sfârșit de săptămână, BNM a stabilit un curs valutar de 19,70 de lei pentru un euro și de 16,95 de lei pentru un dolar american. 

 

 

 

Tematic

Prețul la țigări în Moldova va crește
Veste extraordinară înainte de Paște. Prețurile vor crește mai puțin decât s-a prognozat
Tagurile:
Viorel Girbu, preturi, consum, Moldova, economie
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei