02:23 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
Celule individuale în safeul bancar

Lege ce va revoluționa sistemul bancar din Moldova - Gata cu evaziunile și fraudele

© Sputnik / Максим Богодвид
Economie
Sa primesc un link scurt
166 0 0

Proiectul de lege vine cu modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor.

CHIȘINĂU, 8 iunie – Sputnik. Guvernul a avizat un proiect de lege care vine să contribuie la sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar. Proiectul de lege vine cu modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, societățile pe acțiuni, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor.

”Importanța acestei legi este mare. Această lege e menită să aducă o claritate și o finalitate a termenului în care băncile moldovenești vor finaliza procesul de transparentizare a acționariatului. Vor putea reinstaura o guvernanță corporativă deplină și se vor ocupa mai mult de activitățile de acreditare, de deservire a clienților”, a declarat viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Cristina Harea. 

În particular, va fi expusă în mod expres derularea și finalitatea procedurilor de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor.

Amendamentele urmăresc o mai bună guvernanță corporativă și atragerea investitorilor de calitate în sistemul bancar. Aceste prevederi au drept scop asigurarea stabilității sectorului bancar, păstrarea funcțiilor și direcțiilor principale de activitate ale băncilor, protecția intereselor deponenților și a altor creditori.

Harea a precizat că proiectul de lege a fost elaborat în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și consultat cu agențiile și ministerele conexe. 

„Este o asumare a noastră, astfel încât să reușim până la bordul FMI, așa cum ne-am propus, să avem aceste amendamente aprobate. Cu atât mai mult că trebuie dus până la capăt tot ce s-a început în sistemul bancar, astfel încât să știm că nu vom mai avea probleme în acest domeniu niciodată, nici cu transparența acționariatului, dar nici cu evaziuni sau fraude”, a declarat premierul Pavel Filip.

De asemenea, Guvernul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă de modificare și completare a unor acte legislative, cu scopul de a clarifica prevederile normei legale aplicabile proceselor în derulare la momentul adoptării legii, privind modul de determinare a termenului și a prețului de vânzare a acțiunilor băncii.

Tematic

Achitați cu bani cash? Fiți atenți la bancnote
Expert: Motivul pentru care Moldova nu a primit bani din partea UE
Tagurile:
actionari, transparenta, banca, BNM
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei