01:27 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Stație PECO

Bombă: Ministerul Economiei dă în judecată ANRE pentru majorarea prețului la carburanți

© Sputnik / Алексей Даничев
Economie
Sa primesc un link scurt
282 0 0

Ministerul Economiei și Infrastructurii solicită instanței să anuleze Ordinul ANRE de majorare a prețurilor la carburanți.

CHIȘINĂU, 12 iunie – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței solicită instanței de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE din 12 iunie, prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină, și cu 32 de bani pentru un litru de motorină. De asemenea, este solicitată suspendarea executării Ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile. 

”În urma examinării Ordinului ANRE, credem că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final”, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Conform Legii cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public.

Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că ar putea fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului. Mai exact, conform Legii privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate.

Totodată, potrivit Legii contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite. Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia.

Tematic

Consiliul Concurenței: Suntem împotriva ca ANRE să plafoneze prețul carburanților
Emisiunea „Kilometrul 0". Cât de corectă este decizia ANRE de anulare a scumpirii benzinei
Zis și făcut: ANRE își va suspenda ultima decizie cu privire la prețurile carburanților
Tagurile:
preturi la carburanti, Ministerul Economiei, ANRE, judecată


Știrile Zilei