04:39 17 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.48
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.34
  • UAH0.69
Lei moldovenești, foto de arhivă

Care sunt cele mai importante surse de venit ale moldovenilor și cum își cheltuiesc banii

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Economie
Sa primesc un link scurt
18501

Moldovenii cheltuiesc cei mai mulți bani pe mâncare și nu dau "doi bani" pe educație.

CHIȘINĂU, 19 iun — Sputnik. În primul trimestrul al anului 2018, veniturile disponibile ale populației au constituit în medie 2353 de lei lunar pe o persoană.

Biroul Național de Statistică precizează că acestea au fost în creștere cu 10,3% față de aceeași perioadă a anului precedent iar față de trimestrul IV 2017 s-au redus cu 1,9%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) veniturile populației au înregistrat o creștere de 4,8%.

Principala sursă de venit a moldovenilor sunt câștigurile salariale — 40,8 la sută din veniturile totale disponibile.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit de asemenea prestațiile sociale, în proporție de 23,9 la sută. Rămâne importantă ponderea transferurilor bănești din afara țării, contribuția acestora fiind de 17,5% din totalul veniturilor.

Urmează veniturile obținute din activitățile pe cont propriu, 13,2% din veniturile populației, inclusiv 7,9% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 5,3% sunt cele din activitatea individuală non-agricolă.

De menționat că populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara țârii, ponderea acestora fiind de 23,0% față de 12,6% în cazul populației din mediul urban.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în această perioadă au fost comparabile cu veniturile și au constituit în medie pe o persoană 2330 lei, fiind în creștere faţă de aceeaşi perioada a anului precedent cu 11,4%.

La fel ca și până acum, cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată necesarului de consum alimentar — 43,9% (44,1% în trimestrul I 2017). Pentru întreținerea locuinței o persoană în medie a alocat 17,9% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte — 10,4%. În acest "top" al cheltuielilor se remarcă cele destinate învățământului, care au avut o pondere infimă de numai 0,5%.

Tematic

Deputații rectifică bugetul: Cresc veniturile din impozite și taxe
Cum să învățăm să facem economii chiar și atunci când nu avem venituri prea mari
Tagurile:
transferuri banesti, salarii, cheltuieli, venituri, Biroul National de Statistica


Știrile Zilei