11:30 17 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.61
Bloc de locuințe, foto de arhivă

Angajații din serviciul public își vor putea procura locuință la jumătate de preț

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Economie
Sa primesc un link scurt
313 0 0

Statul urmează să le compenseze angajaților din serviciul public jumătate din creditul luat pentru procurarea locuinței în cadrul Programului „Prima casă".

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Angajații din serviciul public vor beneficia de facilități la procurarea locuinței în cadrul programului „Prima Casă". Compensația fi acordată însă atâta timp cât beneficiarul va rămâne angajat în sectorul de stat.

Statul le va compensa acestora 50 la sută din creditul ipotecar luat pentru procurarea locuinței. În acest scop, Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Regulamentul privind modul de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima casă". Acest proiect se va numi „Prima casă 2".

De compensaţii vor putea beneficia angajații autorităţilor și instituţiilor publice finanţate integral din bugetul public naţional, ai instituţiilor medico-sanitare publice și ai celor de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară, care activează de cel puţin un an în sectorul public.

Costul locuinţei nu va depăşi 600 mii de lei. Suma totală a compensației va fi distribuită pentru 25 de ani. Compensația va fi acordată lunar, de la aprobarea cererii pentru finanţare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar. În cazul achitării anticipate a creditului, oferirea compensaţiei va fi sistată din momentul plății de către beneficiar a ultimei rate.
Compensația va fi acordată atâta timp cât beneficiarul rămâne angajat în sectorul de stat. Prin această măsură Guvernul vrea să motiveze tinerii angajați să rămână în serviciul public.

„Oferim tinerilor care lucrează în sectorul public posibilitatea să-și poată cumpăra o locuință în condiții mult mai convenabile, prin compensarea a 50 la sută din costul acestei locuințe", a spus Pavel Filip.

În bugetul pentru acest an, pentru acordarea compensațiilor în cadrul Programului „Prima casă 2" sunt prevăzute 20 milioane de lei.

Până în prezent, de programul „Prima casă" au beneficiat 146 de persoane, suma garanțiilor acordate depășind 35 de milioane de lei.

Tematic

Scenarii pesimiste pentru Programul "Prima casă"
Organizațiile de creditare nebancară nu vor participa în Programul "Prima casă"
Câți cetățeni ar putea beneficia de programul "Prima Casă"
Tagurile:
Angajati din serviciul public, compensatii, 50 la sută, credit ipotecar, programul prima casa
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei