10:54 19 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Întrevederea premierului Pavel Filip cu vicepreședintele Gazprom, Valerii Golubev

Rusia asigură Moldova că va primi volumul necesar de gaze naturale

© Photo: Guvernul Republicii Moldova
Economie
Sa primesc un link scurt
12910

Vicepreședintele SA ”Gazprom”, Valerii Golubev, se află într-o vizită la Chișinău. El a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

CHIȘINĂU, 21 iunie – Sputnik. Asigurarea pieței interne cu gaze naturale, tranzitul acestora, reorganizarea SA ”Moldovagaz” conform practicilor europene, dar și perspectivele dezvoltării colaborării dintre țara noastră și compania ”Gazprom”, au fost principalele teme de discuție la întrevederea de astăzi dintre prim-ministrul Pavel Filip și vicepreședintele  SA ”Gazprom”, Valerii Golubev.

Victor Juc și Victor Parlicov
© Sputnik / Miroslav Rotari

Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialii au constatat că în prezent Republica Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru gazele naturale consumate. Astfel, pentru gazele livrate în 2016 au fost achitate 200,6 milioane de dolari, iar în 2017 — 167,5 milioane de dolari. Datorită circumstanțelor favorabile create pe piața internă, Republica Moldova a reușit să achite și o parte din datoriile istorice.

Părțile au discutat și despre reorganizarea SA ”Moldovagaz” și a structurilor sale interne de distribuție și furnizare a gazelelor naturale,  în contextul reformei instituționale impuse de prevederile Acordului de Asociere RM-UE și pachetul energetic 3, dar și de legislația națională în domeniu, care prevede divizarea transportării, distribuției și furnizării gazelor naturale.

În cadrul discuțiilor, Republica Moldova a primit asigurările de rigoare că piața internă va fi avea volumul necesar de gaze naturale pe parcursul anului 2019, iar  tranzitul acestora va fi efectuat în același mod.

Oficialii s-au referit și la perspectivele dezvoltării colaborării în viitor, precizând că în 2019 SA”Moldovagaz” va împlini 20 de ani de activitate.

Tematic

Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz
Gazprom nu exclude construcția „Nord Stream 3”
Tagurile:
Valerii Golubev, gazprom, gaz natural, Pavel Filip, Moldova, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei