02:39 18 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.42
  • USD17.60
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.73
Bancnote de 200 de lei

Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor: Guvernul vine cu schimbări majore

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
386950

Autoritățile vor să facă schimbări în sistemul de salarizare în sectorul bugetar: iată ce îi așteaptă pe angajați.

CHIȘINĂU, 11 iul — Sputnik. Autoritățile Republicii Moldova elaborează un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar. Proiectul legii a fost discutat în cadrul unei ședințe a Cabinetului de Miniștri.

Serviciului de presă al Guvernului menționează că documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, cu participarea experților locali și internaționali, precum și a specialiștilor din cadrul autorităților și instituțiilor din sectorul bugetar. La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Legislativ în iulie 2017.

Implementarea unui sistem unitar de salarizare se impune deoarece cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe țară care va fi stabilit la începutul anului în legea bugetului.

"Potrivit proiectului, noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta", a explicat Guvernul.

Trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat ca proiectul de lege să fie definitivat într-un timp restrâns, după care să fie propus pentru consultări publice.

Tematic

Salariile pedagogilor ar putea fi majorate, începând cu 1 septembrie. Vezi cu cât
Cine lucrează bine, va primi un salariu mai mare - ce a schimbat Guvernul din iunie
Deputații, supărați pe cei care au un salariu mai mare decât ei
Tagurile:
suplimente salariale, sectorul bugetar, sistem unitar de salarizare, sporuri, proiect de lege, Guvern


Știrile Zilei