08:56 18 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
bani, imagine simbol

Legea finanţelor publice, modificată: Iată ce propun deputații moldoveni - detalii

© Sputnik /
Economie
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
17510

Deputații moldoveni au votat în primă lectură Legea finanţelor publice și responsabilităților bugetar-fiscale. Iată care sunt cele mai importante schimbări.

CHIȘINĂU, 14 iul — Sputnik. Vineri, Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul de modificare a Legii finanțelor publice și responsabilităților bugetar-fiscale. Deputații propun stabilirea unor reguli unice la aprobarea bugetului autorităţilor bugetare independente.

Autorii propun abrogarea prevederilor ce ţin de aprobarea de către Parlament a limitelor macrobugetare pe termen mediu. Totodată, este propusă extinderea termenului de prezentare Parlamentului a raportului semestrial privind executarea bugetului public naţional pe anul bugetar în curs, de la 15 august până la 15 septembrie.

De asemenea, autoritățile publice locale vor fi obligați să aducă în concordanţă bugetele sale cu modificările operate la legea bugetului de stat pe parcursul anului bugetar. Va fi necesară și completarea legii cu reglementări privind volumul transferurilor de la alte bugete care urmează să fie inclus în bugetele provizorii ale beneficiarilor de aceste transfere, în cazul formării şi executării bugetului provizoriu.

”Pentru îmbunătăţirea disciplinei fiscale şi a managementului riscurilor bugetar-fiscale, se propune modificarea succesiunii stingerii datoriilor în fel următor: penalitatea, dobânda şi alte plăţi, suma principală a împrumutului”, anunță Parlamentul printr-un comunicat.

Conform legislaţiei în vigoare 11 autorităţi publice independente îşi aprobă bugetele în mod separat de către Parlament, iar ulterior sunt prezentate Guvernului pentru includere în proiectul bugetului de stat. Prevederile legale privind elaborarea şi aprobarea bugetelor acestor autorităţi diferă de la o lege la alta, ceea ce implică un tratament neuniform a acestor prevederi. Potrivit autorilor, această practica de adoptare separată a bugetelor autorităţilor publice independente a avut ca rezultat distorsionarea procesului bugetar.

Proiectul va intra în vigoare după ce va fi votat de plen în lectură finală.

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Lege ce va revoluționa sistemul bancar din Moldova - Gata cu evaziunile și fraudele
Mai mulți șoferi vor rămâne fără permise de conducere: Iată ce a decis Parlamentul
Deputații moldoveni au decis când pleacă în vacanță
Tagurile:
ce propun, modificata, legea finantelor publice, deputati, detalii, moldoveni, Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei