06:43 30 Octombrie 2020
În direct
  • EUR19.94
  • USD17.04
  • RUB0.21
  • RON4.09
  • UAH0.60
Economie
Sa primesc un link scurt
159 0 0

Președintele țării a vorbit în cadrul unui interviu pentru Sputnik-Moldova despre șansele ca gazul rusesc oferit de Rusia țării noastre să se ieftinească.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik-Moldova despre posibilitatea ieftinirii gazului rusesc livrat în Republica Moldova.

Dodon a anunțat că statutul de observator pe care l-a obținut, în premieră, Moldova în cadrul Uniunii Euroasiatice îi va permite să ia în discuție un preț mai bun pentru gazul livrat țării noastre. 

”Republica Moldova este prima țară care a obținut în acest an statutul de observator în Uniunea Euroasiatică. Statutul de membru în această organizație oferă mai multe avantaje la stabilirea prețului la gaz. Moldova nu este membru al Uniunii Euroasiatice, dar are statut de observator. Noi vom folosi această șansă ca să obținem unele avantaje inclusiv la prețul gazelor”, a declarat șeful statului.

Președintele țării susține că acest subiect nu va fi discutat între părți până la alegerile parlamentare, care urmează să fie organizate în Republica Moldova la sfârșitul acestui an. 

”Am discutat acest subiect cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Rusia s-a arătat interesată să discute această temă, dar nu cred că până la alegerile parlamentare vor fi anumite schimbări. Șanse sunt. Vom face tot posibilul, dar cel mai probabil după alegerile parlamentare”, a declarat Igor Dodon.

Vicepreședintele  SA ”Gazprom”, Valerii Golubev, s-a aflat la sfârșitul lunii iunie într-o vizită la Chișinău. La întrevederea cu premierul Pavel Filip s-a menționat că în prezent Republica Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru gazele naturale consumate. Astfel, pentru gazele livrate în 2016 au fost achitate 200,6 milioane de dolari, iar în 2017 — 167,5 milioane de dolari. Datorită circumstanțelor favorabile create pe piața internă, Republica Moldova a reușit să achite și o parte din datoriile istorice.

Tematic

Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz
Vin gazele din Rusia. Contract uriaș
Tagurile:
interviu pentru Sputnik, gazprom, Moldova, gaz, Rusia, Dodon

Știrile Zilei