01:50 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Pavel Filip

Pavel Filip: La businessmeni nu trebuie să meargă oameni în cizme și cu epoleți

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
16010

Pragul pentru evaziunea fiscală ca infracțiune se va mări de la 75 de mii de lei până la 300 de mii de lei, iar arestul preventiv pentru agenții economici va fi aplicat doar pentru infracțiunile care prevăd privațiune de libertate de la 3 ani în sus.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Presiunile pe mediul de afaceri din partea organelor de forță cu funcții de control se vor reduce. Declarația aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută după ședința săptămânală a reprezentanților coaliției de guvernare din Moldova. 

”S-a venit cu o inițiativă prin care se vor reduce presiunile pe mediul de afaceri. O serie de infracțiuni vor fi investigate doar de procurori și doar după constatarea organelor de control. Alte infracțiuni vor fi eliberate de răspundere penală cu condiția eliminării încălcării, plății prejudiciului și a unei amenzi duble”, a declarat Filip. 

Șeful Guvernului a mai anunțat că va fi mărit și pragul pentru evaziunea fiscală ca infracțiune de la 75 de mii de lei până la 300 de mii de lei. Inițiativa mai prevede modificarea regulilor de aplicare a arestului preventiv. Arestul preventiv va fi aplicat pentru infracțiunile care prevăd privațiune de libertate de la 3 ani în sus, față de un an cât este în prezent.  

”Arestul preventiv se va aplica într-o manieră mai restrânsă și cu reguli foarte clare. Perchezițiile vor avea loc conform unor reguli severe. Asta înseamnă că verificarea la fața locului se va face doar după controlul actelor în oficiu”, a spus premierul.

Pavel Filip susține că urmează să fie limitate și atribuțiile SIS-ului legate de investigarea infracțiunilor economice. Totodată, va fi instituită răspunderea penală pentru funcționarii care nu respectă termenele sau refuză eliberarea actelor permisive. 

De asemenea, va fi clarificat sensul infracțiunii de escrocherie. 

”La oamenii de afaceri nu trebuie să meargă oamenii în cizme și cu epoleți. Trebuie schimbăm atitudinea”, a declarat premierul.  

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și votată în două lecturi de Legislativ până la 27 iulie.

Tematic

Primul proiect în domeniul afacerilor din Moldova destinat tinerilor antreprenori
Vrei să începi o afacere în Moldova? Iată domeniul cu cele mai multe șanse de reușită
Cum să începi o afacere: Și șomerii vor putea face asta - Video
Tagurile:
afaceri in Moldova, om de afaceri, businessman, Pavel Filip
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei