21:40 16 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.70
  • RUB0.28
  • RON4.04
  • UAH0.72
Economie
Sa primesc un link scurt
87 0 0

Astfel de vizite de lucru, în afara ciclului standard de evaluări de program, sunt o practica obișnuită a FMI în raport cu țările care au programe susținute de Fond.

CHIȘINĂU, 13 sept — Sputnik. Misiunea FMI se va afla la Chișinău, în perioada 13 — 20 septembrie, într-o vizită de lucru.

Fondul Monetar Internațional
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Prim — ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experți a FMI, condusă de Ruben Atoyan, care și-a început vizita de lucru în Republica Moldova.

„Pentru Guvern este foarte important acordul cu FMI. În 2016,când ne-am confruntat cu o criza bancară, unul din instrumentele principale care ne-a ajutat să redresăm situația în acest sector a fost acordul cu FMI. Angajamentele asumate față de FMI ne-au ajutat să convingem clasa politică și ne dorim să menținem în continuare această relație cu Fondul", a spus Pavel Filip.

Premierul a menționat că Executivul continuă să depună eforturi pentru a îmbunătăți starea de lucruri în domeniile de dezvoltare ale țării, precum și pentru realizarea prevederilor programului cu FMI.

Astfel, pe parcursul anului 2018 a fost înregistrată o dinamică pozitivă a tuturor indicatorilor macroeconomici și bugetari: PIB a crescut cu 3,7 la sută in primele trei luni, iar veniturile la buget s-au majorat cu 12,5 la sută.

Totodată, Guvernul continuă promovarea reformelor structurale și sectoriale și în ultima perioadă a reușit să promoveze pachete importante de legi aferente sectorului bancar, amendamente la legea bugetului de stat pentru anul 2018 și la politica bugetar-fiscală, precum si un set de amendamente la legislația și actele normative în domeniul energetic.

Șeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan, a menționat că FMI este un partener al Guvernului și se află aici pentru a ajuta. În perioada următoare echipa de experți a FMI va evalua situația macroeconomică din Republica Moldova, politicile bugetar-fiscale și monetare, prevederile bugetului de stat pentru anul 2019 și progresele înregistrate în sectorul bancar.

Tematic

Un nou credit de la FMI – Andrian Candu spune că este un succes
FMI: Încă 35 de milioane de dolari pentru Republica Moldova
Tagurile:
tara, experti, misiune, FMI, economie, Fondul Monetar International, Guvern, Ruben Atoyan, Pavel Filip, Moldova


Știrile Zilei