03:41 10 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.27
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.03
  • UAH0.73
Euro, imagine simbol

Investitorii străini, mulțumiți de reforma Guvernului: Iată câți bani economisesc anual

© AFP 2019 / JOEL SAGET
Economie
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (187)
10810

Află cât economisesc anual investitorii străini după implementarea de Guvern a reformei privind facilitarea obținerii permiselor de muncă și de ședere a muncitorilor străini în Moldova.

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Investitorii străini economisesc 21 de milioane de lei anual după implementarea reformei privind înlesnirea obținerii permiselor de muncă și de ședere în Moldova pentru lucrătorii străini, meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din țara noastră.

Acestea sunt datele unui studiu realizat de Corporația Financiară Internațională IFC a Grupului Banca Mondială.

Astfel, în urma implementării reformei s-a redus numărul de acte care urmează a fi prezentate la depunerea dosarelor la autoritatea de stat, dar și timpul de procesare a cererilor pentru acordarea permiselor de muncă și de ședere.

”Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Republica Moldova, să depună cererile și să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă”, precizează Guvernul într-un comunicat.

Cererile pot fi depuse acum de angajator, până la sosirea lucrătorului străin.

Astfel, lucrătorul imigrant care activează în Republica Moldova şi vrea să-și schimbe locul de muncă în baza unui contract nou, își poate prelungi dreptul de ședere provizorie fără a fi obligat să iasă din ţară şi să intre repetat cu prezentarea unui pachet nou de acte.

Reforma privind facilitarea eliberării permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii străini a fost inițiată la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip. Scopul acesteia este să elimine barierele de legalizare a șederii și de angajare a cetățenilor străini, o constrângere în calea investițiilor în țara noastră.

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (187)

Tematic

Propunere șocantă a Guvernului care va umple Moldova cu muncitori străini
Noi facilități pentru investitorii străini: Anunțul făcut de autorități - Detalii
Exclusiv: Gaburici anunță cum pot fi momiți investitorii străini: 3 avantaje ale Moldovei
Tagurile:
investitori straini, reforma, bani, economie, Guvern, Moldova


Știrile Zilei