14:22 22 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.61
  • RUB0.29
  • RON4.09
  • UAH0.73
Economie
Sa primesc un link scurt
699 0 0

Expertul financiar a explicat ce s-ar putea întâmpla cu leul moldovenesc după alegerile parlamentare.

CHIȘINĂU, 14 oct Sputnik. Pe 24 februarie 2019, în Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. În acest context, mulți se întreabă ce se va întâmpla cu moneda națională după anunțarea rezultatelor scrutinului.

Cunoscutul expert și analist financiar Vadim Iosub, reprezentantul celui mai mare forex broker din Moldova și CSI „Alpari", a explicat în cadrul unui briefing la centrul de presă Sputnik Moldova cum ar putea influența alegerile situația leului moldovenesc, care s-a apreciat considerabil în ultima perioadă.

"Riscurile politice sunt prezente oricând și oriunde. Problema de fapt nici nu ține de alegeri. Dar nu vor decide oare politicienii de la guvernare să practice un populism economic cras pentru a se menține la putere. Nu vor include mașina de tipărit bani, promițând creșterea salariilor și pensiilor. Adică ceea ce nu este asigurat de veniturile bugetare și poate fi realizat doar prin intermediul mașinii de tipărit bani", a declarat Iosub.

Expertul consideră însă că autoritățile moldovene nu se vor deda la un astfel de populism evident.

Iosub a adăugat că aceasta ar fi și lipsit de sens, deoarece un astfel de populism practic nicăieri nu mai este eficient pentru că oamenii au prins la minte. Pentru a confirma acest fapt, financiarul a adus exemplul Belarusului, unde populația reacționează cu circumspecție atunci când este anunțată o nouă majorare a pensiilor și salariilor, intuind deja o creștere a cursului dolarului sau un salt al inflației.

În concluzie, analizând procesele economice din Moldova, expertul a menționat că nu vede niciun fel de amenințări politice la adresa monedei naționale și a economiei în ansamblu.

Tematic

Incredibil, dar adevărat: Europa și ”povestea de succes” a leului moldovenesc
Cum este afectat mediul de afaceri de creșterea leului și scăderea monedei europene
Atenție la moneda în care luați creditele - Ce ne sugerează experții
Tagurile:
expert financiar, moneda nationala, leul moldovenesc, Populism, alegeri parlamentare


Știrile Zilei