04:47 21 August 2019
În direct
  • EUR19.64
  • USD17.72
  • RUB0.27
  • RON4.15
  • UAH0.70
Parlament

Bugetul 2019 a ajuns în Parlamentul de la Chișinău

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (71)
152 0 0

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a prezentat astăzi membrilor comisiei economie, buget și finanțe proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat astăzi pentru votarea în primă lectură a proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019. Documentul a fost prezentat în fața membrilor comisiei de către ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Bugetul pentru anul 2019 se va axa, în mod special, pe sectorul social – cheltuielile pentru protecția socială fiind majorate cu 2,2 miliarde de lei. Pe lângă finanțarea măsurilor noi ce țin de susținerea socială a persoanelor cu venituri mici și a persoanelor în etate, mai este prevăzută și alocarea de surse pentru îmbunătățirea politicilor de susținere financiară a familiilor cu copii și protecția copiilor în situație de risc.

Totodată, potrivit proiectului bugetului pentru anul 2019, rămân prioritare proiectele de reparație a drumurilor publice și proiectele în domeniul învățământului, menite să asigure accesul la o educație de calitate.

De asemenea, bugetul pentru 2019 va menține în continuare componenta investițională. Doar pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante se referă la infrastructura drumurilor naționale și locale, implementarea unor proiecte noi în domeniul educației și dezvoltarea agriculturii.

Transferurile de la bugetul de stat către alte bugete se vor majora cu peste 3,2 miliarde de lei, suma totală a finanțărilor ajungând la 22,4 miliarde de lei. Alocarea cea mai consistentă de surse este direcționată către Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS). Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, sumă din care urmează a fi acoperite cheltuielile pentru salarii, deschiderea unor instituții preșcolare și alimentația copiilor.

Transferurile către Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) vor constitui 2,8 miliarde de lei.

Proiectul de lege prevede și o creștere de 9,4% a veniturilor Bugetului Public Național până la aproape 63,4 miliarde de lei. Veniturile bugetului de stat se vor ridica la 42,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 14,1%. Acumulările cele mai mari la bugetul de stat vor fi realizate din contul încasărilor din impozite și taxe.

Cheltuielile totale se vor ridica la 69,2 miliarde de lei și vor fi mai mari cu peste 6,1 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 47,6 miliarde de lei, cu 13,5 la sută mai mult.

Deficitul Bugetului Public Național se estimează a fi în limita de 5,8 miliarde de  lei, sau 2,7 % din PIB. Datoria de stat la finele anului 2019 va constitui 62,8 miliarde de lei, în creștere cu 10,3%.  Ponderea datoriei în PIB nu va depăși nivelul datoriei pentru anul în curs – 30,0%.

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 se votează în trei lecturi.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (71)

Tematic

Cum au votat deputații unele legi care-i vizează direct pe moldoveni
Punctul pe ”i”: Deputații vor afla dacă Sandu și Năstase sunt finanțați de peste hotare
Deputații au decis în ce ape ne vom îmbăia
Cum au votat deputații un proiect care vizează salariile de aproape 40 de mii de lei
Tagurile:
Moldova, Parlament, Bugetul RM


Știrile Zilei