00:33 18 August 2019
În direct
  • EUR19.51
  • USD17.50
  • RUB0.26
  • RON4.13
  • UAH0.69
Bani, euro - Imagine simbol

Opinie: Multinaționalele storc statele de bani și oferă puține locuri de muncă

CC0 / Pixabay / Pijon
Economie
Sa primesc un link scurt
69 0 0

Supercompaniile storc cât de mult pot de la guvern, plătind în acelaşi timp cele mai mici taxe posibil și tind să-şi reducă şi personalul.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Fraza de mai sus nu a apărut pe un site care susține teoria conspirației, ci în cel mai vechi cotidian financiar din lume, fondat la 1843.

”Câteva companii uriaşe acaparează pieţele internaţionale, fuzionează pentru a deveni şi mai mari şi se bucură de venituri vaste”, scrie editorialistul Adrian Wooldridge în The Economist, potrivit ZF.ro.

Editorialistul de la publicația britanică face trimitere la un discurs susținut în 1910 de președintele SUA de atunci, Theodore Rosevelt. Acesta avertiza că "economia industrială americană a fost acaparată de o mână de companii gigant care produc o avuţie fără precedent pentru un număr redus de oameni şi caută să controleze tot mai mult din politicul ţării". Și atenționa că că o ţară fondată pe principiul egalităţii oportunităţilor riscă să devină "un tărâm al privilegiilor pentru companii".

Wooldridge consideră discursul lui Roosevelt cât se poate de actual și arată că raportate la PIB, profiturile companiilor americane sunt mai mari decât oricând din 1929 încoace, în timp ce start-up-urilor le este tot mai greu să se lanseze.

"Mai multe companii mor decât se nasc, ceea ce duce la îmbătrânirea populaţiei corporate", punctează analistul. El observă că multe supercompanii își duc banii în paradisuri offshore, făcând eforturi considerabile pentru a micșora taxele plătite către stat.

Și subliniază că marile firme oferă puține locuri de muncă în raport cu veniturile obținute. Astfel, în 2014, primele trei companii din Silicon Valley au avut venituri de 247 miliarde de dolari şi o capitalizare de piaţă de peste 1.000 de miliarde de dolari, însă doar 137.000 de angajaţi.

Adrian Wooldridge este editorialist cu vechime la The Economist şi autor, printre altele, al unei istorii a capitalismului american, alături de fostul preşedinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan.

Tematic

Dezvăluiri: Soros va pompa milioane de lire pentru asta
Erdogan - acuzare în adresa lui Soros: Folosește bogățiile sale pentru a distruge națiuni
Tagurile:
editorialist, opinie, locuri de munca, state, bani, companii, Lume


Știrile Zilei