01:06 18 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.41
  • USD18.20
  • RUB0.28
  • RON4.32
  • UAH0.69
Dolari - Imagine Simbol

Se apropie „sfârșitul” dolarului? A fost prezisă deprecierea lui cu 30 la sută

© Sputnik / Михаил Кутузов
Economie
Sa primesc un link scurt
52410

Valuta americană s-a ieftinit brusc în ultimele zile, urmare a declarației șefului Sistemului Federal de Rezerve al SUA, Jerome Powell, că ratele dobânzilor sunt acum sub pragul neutru.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Finanțiștii reacționează calm la astfel de fluctuații, dar avertizează: până la sfârșitul anului 2019 dolarul va intra într-o traiectorie descendentă și pentru mulți ani.

Miliardarul și investitorul Ray Dalio este sigur: cursul de schimb se va prăbuși cu 30 la sută din cauza "deficitului triplu al SUA", ceea ce va coduce, în cele din urmă, la ceva inevitabil - dolarul își va pierde statutul de monedă de rezervă globală.

Bani scumpi

De la sfârșitul anului 2017, Sistemul Federal de Rezerve (Fed) a înăsprit politica monetară, sporind în mod constant ratele dobânzilor. Logica autorității de reglementare este simplă: criza este de multă vreme, economia americană se restabilește și, prin urmare, este timpul să se încheie cu măsuri stimulative. Numai în acest an, Fed a majorat rata de bază de trei ori.

Astfel de rate de apreciere a banilor au pus multe companii într-o situație foarte dificilă: luarea de noi împrumuturi este mai scumpă și este necesară achitarea datoriilor vechi. Trump a criticat deja grav strategia autorității de reglementare, spunând că Fed "și-a ieșit din minți" și a devenit o amenințare majoră pentru economia americană, scrie RIA Novosti.

Pericolul este destul de real: piața imobiliară a răspuns deja acțiunilor Fed prin încetinire, prețurile locuințelor au depășit nivelurile care au precedat criza din 2008. Analiștii nu exclud faptul că în 2019 autoritatea de reglementare ar putea lua o pauză. Însă Powell a mai precizat: piața ar trebui să se pregătească pentru o creștere treptată și graduală a ratei de bază.

Tematic

Turcii ard dolari pentru a-și susține moneda națională - Video, Foto
Moldovenii au tot mai puțini dolari. Ce se va întâmpla cu valuta americană
Tagurile:
prezicere, colaps, valuta, dolar, SUA


Știrile Zilei