06:18 17 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.85
  • USD17.69
  • RUB0.28
  • RON4.20
  • UAH0.68
Ziua ușilor deschise la Banca Națională a Moldovei

Analist financiar: În anul 2019 leul moldovenesc va avea o evoluție distinctă

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
275 0 0

Menținerea actualei politici economico-financiare va feri leul moldovenesc de șocurile la care sunt expuse valutele țărilor în curs dezvoltare, consideră Vadim Iosub, expert financiar principal al „Alpari” - cea mai importantă companie broker Forex din Moldova și CSI.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Analistul a atras atenția asupra evoluției previzibile a leului pe parcursul anului 2018, care a ieșit în evidență în special pe fundalul valutelor nu tocmai stabile din țările vecine. Potrivit expertului, în cazul unei politici constante a Băncii Naționale a Moldovei, leul va fi în siguranță și în anul 2019.

„Nu văd ca ceva să poată amenința această stabilitate relativă. De aceea, pe de o parte, eu nu m-aș aștepta la o apreciere exagerată a leului, totodată însă leul nu este amenințat de anumite șocuri, prăbușiri, devalorizări, doar prin simpla menținere a actualei politici economice”, a menționat specialistul.

Iosub a adăugat că acesta nu este primul an de stabilitate relativă a monedei naționale. După criza din sectorul bancar, pentru al doilea an consecutiv se observă o stabilizare consecventă, fapt reflectat în principalii indicatori macroeconomici.

„Observăm și creșterea consecventă a PIB-ului și, de altfel, o îmbunătățire treptată a balanței comerciale, dar și o politica destul de inteligentă promovată de Banca Națională. Faptul că în politica economică internă nu sunt comise stupidități evidente îi permite leului să evite capcanele în care în 2018 au ajuns mai multe valute din alte țări în curs de dezvoltare”, a punctat analistul financiar.

Expertul a amintit că, de la începutul anului 2018, dolarul s-a scumpit față de leu cu mai puțin de 1%, iar euro s-a scumpit practic cu 4%. Această evoluție diferită a celor două valute s-a datorat exclusiv factorilor externi: pe piețele internaționale euro s-a depreciat în raport cu dolarul.

Tematic

Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în perioada alegerilor parlamentare
Tagurile:
evoluție, leu, analist financiar


Știrile Zilei