01:26 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Carburanți

Prețurile la carburanți – ANRE a aprobat o metodologie nouă, iar calculul a rămas vechi

© AFP 2019 / FADEL SENNA
Economie
Sa primesc un link scurt
37610

Pe 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere, astfel ANRE a aprobat și o nouă metodologie.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noua metodologie a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Reieșind din noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere, intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2019, ANRE a elaborat proiectul noii Metodologii care va înlocui Metodologia actuală.

Ce stabilește noua Metodologie

Proiectul Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere stabileşte următoarele clauze:

componenţa consumurilor şi cheltuielilor incluse la calcularea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat;

modul determinării, aprobării şi aplicării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale şi la gazul lichefiat.

Alte detalii ale noii Metodologii

Potrivit proiectului, întreprinderile care practică activitatea de import și comercializare cu ridicata și activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere sunt obligate să ducă evidența separat pe tipuri de produse petroliere a cheltuielilor ce țin de fiecare din aceste activități.

Alimentarea unui automobil la benzinărie
© Sputnik / Валерий Мельников

Preţurile de comercializare cu amănuntul calculate în conformitate cu metodologia sunt preţuri plafon şi nu pot fi depăşite de către vânzători.

Întreprinderile petroliere pot comercializa cu amănuntul produsele petroliere la preţuri mai reduse decât cele plafon în funcție de cantitatea comercializată, metoda de plată, însă fără a majora preţurile pentru alţi consumatori.

Preţurile aprobate pot fi modificate doar odată cu procurarea altor partide de produse petroliere, la un preţ care duce la schimbarea costului mediu ponderat de procurare a produsului petrolier respectiv faţă de cel determinat la stabilirea preţului precedent, la modificarea cursului de schimb al monedei naţionale şi alţi factori obiectivi, care pot influenţa asupra nivelului preţului.

Tematic

Incredibi, dar adevărat: Moldova exportă petrol în Ucraina. Cum este posibil
Prețul la benzină: Iată pentru ce plătim în realitate, detalii pe care nu le știai
Tagurile:
metodologie, petrol, preturi, ANRE, Moldova


Știrile Zilei