06:27 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Economie

Krotenko: Care țări ar putea salva economia Moldovei

CC0 / Pixabay / stevepb
Economie
Sa primesc un link scurt
25801

Moldova are nevoie să-și pună în aplicare întregul potențial, aceasta fiind unica șansă pentru a asigura o creștere economică durabilă.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Iuri Krotenko, care este doctor habilitat în economie și profesor, și-a expus, pentru Sputnik Moldova, opinia privind potențialul partenerilor economici ai Republicii Moldova.

Moldova are șansa de a se debarasa de statutul de cea mai săracă țară din Europa, însă în acest scop trebuie de identificat variante absolut noi de colaborare economică, inclusiv cu țările cu care relațiile economice sunt slab dezvoltate. Aceasta este părerea profesorului Iuri Krotenko, doctor habilitat în economie.

„Este necesar de căutat diferite variante. Cred că trebuie să colaborăm cu China, cu India. Să încercăm să revenim la prestarea serviciilor de transport. Noi avem Giugiuleștiul care, împreună cu Ucraina și China, poate fi transformat într-o zonă excelentă de comerț liber”, a menționat cu încredere expertul.

Moldova are nevoie să-și pună în aplicare întregul potențial, aceasta fiind unica șansă pentru a asigura o creștere economice durabilă.

„Să nu uităm și de Mărculești care, de asemenea, poate fi folosit pentru transportarea și prelucrarea în acest raion a produselor chineze și a mărfurilor chineze. Noi trebuie să încercăm să restabilim culoarul trei și șase de transport european. Da, ele tranzitează teritoriul Transnistriei, însă acest lucru nu este atât de important”, a spus Krotenko.

Moldova poate deveni un fel de filială pentru mărfurile chinezești, afirmă economistul.

„Atât timp cât nu vom pune la punct tranzitarea mărfurilor chinezești pe teritoriul țării noastre – Odesa, Chișinău, Ivano-Frankovsk, Lvov și, mai departe, Polonia și Germania, noi nu vom avea venituri. Totodată, de la Chișinău se poate face o ramificație spre România”, a rezumat expertul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Ministerul Economiei nu va mai elibera autorizații de export, import și tranzit
Facilități pentru agenții economici moldoveni care exportă mărfuri în Norvegia și Elveția
Tagurile:
Portul Giurgiulești, mărfuri, transport, economia Moldovei


Știrile Zilei