06:46 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Export de mărfuri, imagine de arhivă

Fără garanții financiare: Decizie favorabilă pentru exportatori - detalii

CC0 / Pixabay / MichaelGaida
Economie
Sa primesc un link scurt
15610

Guvernul a decis ca agenții economici nu vor mai trebui să prezinte o garanție financiară pentru a beneficia de scutiri la introducerea temporară a utilajelor și instrumentelor necesare pentru prelucrarea mărfurilor destinate exportului.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Agenții economici care prelucrează mărfuri destinate exporturi nu vor mai trebui să prezinte o garanție financiară pentru a beneficia de scutiri la introducerea temporară a utilajelor și instrumentelor necesare. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de Cabinetul de Miniștri.

”Utilajul, sculele și instrumentele speciale puse la dispoziția unei persoane stabilite pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pentru a fi utilizate în procesul de producere a mărfurilor care urmează a fi exportate în totalitate, cu condiția ca acest utilaj, respectivele scule și instrumente speciale să rămână în proprietatea unei persoane nerezidente”, este scris în proiectul aprobat miercuri de Guvern.

Actualmente, costul unei garanții financiare poate fi de până la 35% (TVA – 20% + TV  –  0-15%) din valoarea totală a utilajului plasat în regim de admitere temporară. Prin urmare, în cazul unor echipamente de producere evaluate, de exemplu, la 100.000 de euro și cu taxa vamală de 15%, antreprenorul trebuie să aloce 35.000 de euro pentru garanția financiară.

Potrivit Guvernului, odată cu excluderea acestei condiții, antreprenorii vor putea să investească acești bani pentru procurarea unor noi echipamente și extinderea liniei de producere a mărfurilor destinate exportului.

Tematic

Investiții masive: Guvernul vrea schimbarea sistemului economic bazat pe export de oameni
Ministerul Economiei nu va mai elibera autorizații de export, import și tranzit
Tagurile:
Detalii, financiar, Garanții, Moldova, export


Știrile Zilei