05:09 17 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.17
  • USD17.68
  • RUB0.28
  • RON4.02
  • UAH0.72
Economie
Sa primesc un link scurt
451230

Cursul din această seară, la casele de schimb valutar: Leul este în cădere liberă în raport cu euro, dar și cu dolarul.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Deprecierea leului în raport cu valutele de referință capătă proporții mai rău decât alarmante. 

Dacă ieri euro era vândut cu 20 de lei și 8 bani, deja astăzi seara unele case de schimb valutar au afișat un curs de 20 de lei și 27 de bani. În același timp, euro este cumpărat de la populație cu doar 19,07 lei.

Leul se depreciază în mod simetric și față de dolar.

Experții în domeniul economic susțin că această depreciere bruscă a monedei naționale este dictată de conjunctura valutară de pe piețele internaționale și, în special, de evoluția cotației dolarului. Acest punct de vedere este susținut și pe expertul în finanțe Viorel Gîrbu.

Cu toate acestea nimeni nu poate exclude că deprecierea leului ar putea fi consecința unei noi speculații pe piața valutară din Republica Moldova, așa cum a mai fost și în alte rânduri. Deci, ar putea fi o depreciere programată, subiectivă. 

Totodată putem admite și faptul că criza politică din Republica Moldova, imposibilitatea partidelor care au acces în Parlament de a crea o majoritate de guvernământ, de a alege conducerea Parlamentului și de a instala un guvern ar putea avea consecințe pe piața valutară a țării. Și acestea nu pot fi decât instabilitate și deprecierea monedei naționale în raport cucele două valute de referință: euro și dolar.      

Tagurile:
foto, Curs valutar, dolar, euro, leu


Știrile Zilei