17:44 14 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
BNM

BNM ia măsuri pentru gestionarea mai prudentă a poziției valutare deschise

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Economie
Sa primesc un link scurt
148 0 0

Banca Națională a Moldovei îmbunătățește supravegherea riscurilor de concentrare și cel al poziției valutare.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat modificări la Instrucțiunea cu privire la prezentarea de către bănci a rapoartelor COREP în scopuri de supraveghere și la Regulamentul cu privire la poziția valutară deschisă.

Potrivit BNM, deciziile au fost luate cu scopul de a ajusta raportarea aferentă expunerilor mari și poziției valutare deschise, conform cerințelor stabilite în cadrul normativ și a celor mai bune practici de reglementare a piețelor financiar-bancare internaționale.

”Acest fapt va contribui la raportarea uniformă și oportună de către bănci a informației cu privire la expunerile băncii față de un client sau un grup de clienți aflați în legătură, ceea ce va îmbunătăți supravegherea riscurilor de concentrare a băncii”, anunță BNM într-un comunicat de presă remis agenției Sputnik Moldova.

Modificările referitoare la poziția valutară deschisă se raliază la standardele internaționale de raportare privind instrumentele financiare și dispozițiile de depreciere aferente contabilizării pierderilor așteptate, precum și cele prevăzute în unele acte normative ale Băncii Naționale. Amendamentele se vor solda cu menținerea și gestionarea mai prudentă a poziției valutare deschise.

Tematic

Exclusiv: De ce autoritățile s-au grăbit să numească un nou guvernator la BNM
BNM a suspendat drepturile unor acționari la două bănci din Moldova - detalii
Tagurile:
valuta, banca, BNM


Știrile Zilei