19:11 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Lei moldovenești

Au mai rămas doar câteva zile: Vor plăti mai mult dacă nu fac asta

© Sputnik / Yana Zaharova
Economie
Sa primesc un link scurt
231910

Mai multe categorii de angajatori trebuie să se achite de obligațiunile lor până în data de 27 mai.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Data de 27 mai 2019 reprezintă termenul limită de plată a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) amintește cine trebuie să achite contribuţiile calculate pentru luna aprilie curent.

Astfel, următoarele categorii de angajatori au obligaţia să achite contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna iunie curent în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală, până la data de 27 mai 2019 inclusiv, ce constituie suma de 788 lei.

- Persoanele fizice care sunt fondatori ai întreprinderilor individuale; notari; executori judecătoreşti; avocaţi; administratori autorizaţi și persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor.

- Angajatorul din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă. care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi.

Potrivit legii, neplata în termen a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii atrage după sine calcularea majorărilor de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv pentru ziua de transfer al sumei datorate. Calcularea majorărilor de întârziere se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale lunar, fără emiterea unei decizii speciale.

Tematic

Impactul legii cu privire la zilieri: Cine sunt primii reticenți
Tagurile:
CNAS, contributii de asigurari sociale, angajatori


Știrile Zilei