05:06 10 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.27
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.03
  • UAH0.73
lei moldovenești

Reguli obligatorii de la Fisc: Ce trebuie să știți despre factura în format electronic

© Sputnik / Yana Zaharova
Economie
Sa primesc un link scurt
1018 0 0

Agenții economici vor fi obligați să emită în cadrul operațiunilor de achiziții publice factura fiscală în format electronic. Regula intră în vigoare din 1 iulie 2020.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Factura fiscală în format electronic, emisă de către agenții economici în cadrul operațiunilor de achiziții publice, va fi obligatorie din 1 iulie 2020. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificarea termenului de punere în aplicare a normei respective, substituind data de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

Potrivit președintelui comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, motivele amânării cu un an a implementării modificărilor legislative sunt de natură tehnică și financiară din partea agenților economici. Munteanu susține că urmează a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Deputatul mai constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile. De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Tematic

Anul în Moldova începe cu facturi mai mari pentru energia electrică
Moldovagaz schimbă temporar modalitatea de facturare a gazelor
Tagurile:
Fisc


Știrile Zilei