07:35 22 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Gazprom

Decizia cu privire la contractul dintre „Gazprom” și ”Moldovagaz”: Anunț oficial

© Sputnik / Максим Блинов
Economie
Sa primesc un link scurt
390 0 0

A fost format un grup de lucru moldo-rus care va stabili condițiile contractuale de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale de la „Gazprom”. Pentru început, „Moldovagaz” a propus prelungirea contractului în vigoare.

CHIȘINĂU, 19 sept – Sputnik. La ora actuală este rațională prelungirea termenului contractelor de furnizare și de tranzit în vigoare cu Concernul „Gazprom”, pornind de la circumstanțele create și de la faptul că acordurile expiră pe 31 decembrie 2019.

Declarația a fost făcută de președintele consiliului de administrație al ,,Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul celei de-a 15-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborarea economică, întrunită la Chișinău în zilele de 18 și 19 septembrie.

Printr-un comunicat de presă, „Moldovagaz” anunță că a fost format un grup de lucru bilateral, în cadrul căruia vor fi conturate condițiile contractuale de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale.

„Gazprom” este cel mai mare investitor în economia Republicii Moldova și un furnizor stabil și sigur de gaze naturale, se subliniază în comunicatul citat.

Comisia interguvernamentală a examinat trei subiecte importante pentru complexul energetic și în special pentru sectorul gazelor naturale:

1. Necesitatea prelungirii termenului contractelor de furnizare și de tranzit ale gazelor naturale în vigoare și/sau semnarea unor contracte noi.

2. Reglementarea datoriilor SA ,,Moldovagaz” față de SAP ,,Gazprom”.

3. Implementarea prevederilor Legii Republicii Moldova cu privire la gazele naturale în partea ce ține de asigurarea independenței operatorului de transport de gaze.

În cadrul reuniunii, Vadim Ceban a spus că subiectul datoriilor SA ,,Moldovagaz” „este un element complex și necesită a fi discutat în cadrul ulterioarelor întâlniri”.

Pentru moment, s-a convenit crearea „unui mecanism viabil de achitare a datoriei” acumulate de SA ,,Moldovagaz” față de SAP ,,Gazprom”.

„Cât privește implementarea Legii Republicii Moldova cu privire la gazele naturale, sunt anumite deficiențe în vederea implementării la timp a prevederilor Legii cu privire la gazele naturale ce reglementează activitatea operatorilor de transport de gaze naturale. Acest subiect se află în vizorul organelor de conducere și acționarilor SA ,,Moldovagaz”, luând în considerare și faptul asigurării implementării prevederilor Legii cu privire la gazele naturale de către întreprinderile afiliate SA ,,Moldovagaz” care se află în regiunea transnistreană”, a explicat Vadim Ceban.

În cadrul comisiei privind colaborarea în domeniul complexului energetic, în calitate de experți din partea Federației Ruse au participat membrii Consiliului de Administrație SA ,,Moldovagaz”: Ghennadi Abașkin, directorul reprezentanței SAP ,,Gazprom” în Republica Moldova, Liudmila Korobanova, șeful secției SAP ,,Gazprom”, și Nikolai Vasiliev, șeful direcției SAP ,,Gazprom”.

În calitate de experți din partea Republicii Moldova au participat Valeriu Taraburcă, șef adjunct de direcție SA ,,Moldovagaz”, și Alexandr Devdera, sef interimar de direcție SA ,,Moldovagaz”.

Tematic

„TEFI-Sodrujestvo-2019”: Înmânarea premiilor și ceremonia de închidere – foto
Iată cine sunt învingătorii „TEFI-Sodrujestvo”
Tagurile:
contract, Moldovagaz, Gazprom


Știrile Zilei