02:57 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Caise

De ce în regiunile Rusiei se înregistrează un deficit de fructe moldovenești

CC0 / Pixabay / RitaE
Economie
Sa primesc un link scurt
Forumul Economic Moldo-Rus: Știri de ultimă oră (71)
141 0 0

Președintele Asociației „Moldova-Fruct”, Vitali Gorincioi, a spus în cadrul Forumului Economic Moldo-Rus de ce este necesară extinderea livrarea fructelor și legumelor moldovenești în regiunile Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. La Chișinău au demarat lucrările celui de al doilea Forum Economic Moldo-Rus. Aproximativ 1,5 mii de delegați au fost invitați să participe la unul dintre cele mai importante evenimente internaționale ale anului. Este vorba de economiști, oameni de afaceri, politicieni și experți din 13 țări.

În anul trecut, la prima ședință a Forumului Economic Moldo-Rus, a fost prezent și președintele Asociației „Moldova-Fruct”, Vitali Gorincioi. În acest an, reporterul Sputnik Moldova l-a abordat pentru a afla la ce concluzii au ajuns producătorii de fructe autohtoni vizavi de cooperarea cu partenerii lor din Rusia.

Asociația „Moldova-Fruct” a reușit să facă bilanțul ultimului an de colaborare comercial-economică cu un șir de regiuni din Rusia și să înainteze propuneri privind îmbunătățirea relațiilor de afaceri bilaterale cu partenerii din Federația Rusă și extinderea pieței exporturilor pentru produsele moldovenești.

„Am spus că dorim să majorăm livrările produselor noastre în orașele mari și în regiunile Rusiei – nu doar la Moscova și Sankt Petersburg, ci și în alte orașe mari sau nu chiar atât de mari din această țară. Oamenii de afaceri din Rusia ne-au făcut observație spunând că nu trebuie trecem cu vederea alte regiuni”, a spus Gorincioi.  

Calitatea fructelor moldovenești este cunoscută încă din timpurile sovietice, inclusiv în regiunile Federației Ruse. Forumul le oferă reprezentanților acestor regiuni și orașe posibilitatea de a se întâlni și a negocia în privința livrărilor. Gorincioi a menționat că fructele moldovenești sunt așteptate de locuitorii orașelor Kaluga, Tula, Murmansk, precum și de cei din majoritatea regiunilor Siberiei, inclusiv din ținutul Altai.

„În anul trecut am fost în ținutul Altai și m-am întâlnit cu mai mulți conducători de întreprinderi agricole care m-au întrebat de ce nu le sunt furnizate fructe moldovenești – cireșe, prune, mere, pere, struguri. Partenerii ruși s-au plâns că s-au săturat să consume fructe fără de mirosul și gustul caracteristic”, a adăugat Gorincioi.

Producătorii agricoli ruși au menționat calitatea fructelor moldovenești subliniind că ecestea sunt ecologice, veritabile și nu au gust ca de ceară.

La lucrările Forumului Economic Moldo-Rus participă cunoscuți oameni politici și businessmeni: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul Rusiei Dmitri Kozak, vicepremierul interimar al Republicii Bașkortostan Andrei Nazarov, Guvernatorul regiunii Omsk, Aleksandr Burkov, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, consilierul președintelui Rusiei pentru protecția drepturilor antreprenorilor Boris Titov.

Pe 20 septembrie, în cadrul Forumului va avea loc ședința Consiliului Economic Moldo-Rus ”Cooperare economică: Obstacole și perspective”, ședința plenară cu genericul: „Noile realități politice. Noile posibilități de cooperare economică”.

De asemenea, în cadrul Forumului vor activa mai multe secțiuni: ”Republica Moldova – regiunile Rusiei”, ”Businessul și societatea civilă”, ”Experiența mondială privind modernizarea producției industriale”, ”Vinificația și viticultura”, ”Valorificăm potențialul colaborării în domeniul turismului”, ”Experiența Rusiei în asigurarea protecției și dezvoltării businessului”, ”Cooperare economică: Obstacole și perspective”, ”Realizarea politicii de cluster în Rusia și Moldova”, ”Moldova. Ce propune economia deschisă pentru lume”, ”Complexul agro-industrial – domeniu de interes reciproc”, ”Dezvoltând parteneriatul – Moldova-Bașkiria”, ”Mass-media pe agenda cooperării

Тема:
Forumul Economic Moldo-Rus: Știri de ultimă oră (71)

Tematic

Forumul Moldo-Rus: Oportunități și perspective de extindere a cooperării economice
Tagurile:
Moldova, fructe, deficit, Rusia, Regiuni


Știrile Zilei