03:06 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Buzunare goale

Cele câteva procente de creștere economică nu vor ridica nicidecum nivelul de trai

© Sputnik / Miroslav Rotari
Economie
Sa primesc un link scurt
84 0 0

Va fi oare în stare noua guvernare să demonstreze că este capabilă să se unească și să soluționeze aceste probleme sau va prefera să procedeze la fel ca guvernările anterioare?

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Guvernul trebuie cât mai urgent să realizeze reformele în țară. În caz contrar, perspectivele Moldovei nu par a fi îmbucurătoare, deși nu trebuie să admitem nici cele mai sumbre scenarii, consideră economistul Alexandru Muravschi.

La ora actuală, cele mai importante probleme ale Moldovei care îi frământă pe cetățeni sunt problema nesoluționată a gazelor naturale și creșterea tarifelor la energia electrică, fapt ce va provoca creșterea prețurilor la toate mărfurile de bază.

Va fi oare în stare noua guvernare să demonstreze că este capabilă să se unească și să soluționeze aceste probleme sau va prefera să activeze din inerție?

Muravschi presupune că încă nu a sosit timpul scenariilor apocaliptice și de aceea nu merită să facem prognoze pesimiste.

Chiar dacă autoritățile vor renunța la măsurile decisive, țara se va menține cumva pe linia de plutire. Iar dacă nu vor comite prostii evidente la nivel de politică externă, noi vom continua să existăm din pomana Occidentului și ajutorul Rusiei.

„Cu alte cuvinte, ne vom bălăci cumva – pe unde vom putea vinde ceva mai multe produse agricole, vom mai primi vreo două milioane. Vom asigura cele trei-patru procente ale creșterii economice, care nu contribuie cu nimic la ridicarea nivelului de trai. Populația va continua să plece masiv din țară. Așa o vom ține până la următoarele alegeri”, a declarat economistul în studioul radio Sputnik Moldova.

Cel mai pesimist scenariu este înrăutățirea bruscă a situației social-economice. Să nu uităm că la ora actuală nici Europa nu o duce prea bine. Trump a început să promoveze, într-o oarecare măsură, o altfel de politică. În virtutea războiului comercial care s-a declanșat între SUA și China, toate economiile mondiale suportă pierderi. Iar valul care a lovit economia mondială ne-ar putea doborî și pe noi, dacă nu vom lua măsuri preventive.

Tagurile:
nivel de trai, creștere economică, Economist


Știrile Zilei