04:41 24 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.19
  • USD17.45
  • RUB0.24
  • RON4.35
  • UAH0.62
Economie
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (131)
285 0 0

În interviul acordat pentru Sputnik Moldova expertul economic Tatiana Lariușina a spus care este motivul scăderii exporturilor din Moldova în țările Uniunii Europene.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Exportul din Republica Moldova în Uniunea Europeană înregistrează un declin deja a patra lună consecutiv. Potrivit economistei Tatiana Lariușina, cauza principală constă în faptul că climatul de afaceri din Republica Moldova se înrăutățește, fapt ce nu contribuie la creșterea exporturilor.

„Climatul de afaceri din Moldova nu le-a permis exportatorilor să-și crească potențialul și să continue să-și dezvolte afacerile. Riscul de a administra o afacere a fost atât de mare pentru dezvoltarea businessului, încât sarcina principală a proiectelor de afaceri se reducea la protecția propriilor drepturi în interiorul țării”, a menționat Lariușina.

Potrivit acesteia, în asemenea condiții nu poate fi nici vorbă de creșterea posibilităților de export sau măcar de menținerea volumului precedent al exporturilor.

La drept vorbind, businessul a preferat tactica de „a nu ieși în evidență”, deoarece, în situația de instabilitate politică, se temea de atacurile raider, de scurgeri de informații, de nerespectarea legislației privind secretul comercial.

„Instituțiile și agențiile capturate activau nu pentru a favoriza dezvoltarea businessului, ci pentru a servi grupul oligarhic care domina la acea oră. Acest lucru este bine cunoscut în cercurile de afaceri. Pur și simplu, în condițiile în care am rămas fără presă independentă, a fost foarte complicat de adus această situație la cunoștința societății civile”, a concluzionat Lariușina.

Acum însă, susține economista, observăm consecințele firești ale unui astfel de model de comportament.

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (131)
Tagurile:
Uniunea Europeană, reducere exporturi, Moldova

Știrile Zilei