18:10 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
pensionar

Efectele secetei: Iată ce se întâmplă la hotar cu Moldova, în România - Avertisment

© Sputnik / Evghenii PANASENCO
Economie
Sa primesc un link scurt
184 0 0

În România se scumpește pâinea. Alături de pâine, va crește și prețul covrigilor, iar de vină este seceta, care a lovit, în acest an, trei sferturi din România. Agricultorii spun că întâmpină probleme când vor să lucreze.

BUCUREȘTI, 18 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Seceta care a afectat România în acest an are urmări pe termen lung, iar acestea se reflectă în prețul produselor de panificație.

Românii vor simți la buzunar efectele, prin simplul fapt că vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru pâine și pentru covrigi.

Potrivit estimărilor, banalul covrig poate ajunge chiar la prețul de 2 lei românești, ceea ce constituie aproximativ 9 lei moldoveneși.

Specialiștii din industria de panificație atrag atenția asupra creșterii prețului acestor două produse.

Agricultorii se plâng că nu pot lucra pământul fiindcă li se rup plugurile, iar cei care au reușit să cultive se tem că plantele lor se vor usca pe câmp.

Cu greutate, un agricultor a reușit să cultive 15 mii de hectare cu grâu și rapiță. Plantele au răsărit cu întârziere, iar acum riscă să se usuce din cauza deficitului de apă, informează antena3.ro

În primăvara anului 2020, producția se anunță cu 30% mai slabă. În loc să crească plantele, au crescut rădăcinile în căutarea apei la sol.

Agrometeorologul Daniel Alexandru spune că s-a modificat clima și că, practic, avem o perioadă îndelungată în care seceta se instalează începând cu primăvara, continuă vara și se prelungește până la sfârșitul toamnei.

Tagurile:
Moldova, Romania, Efecte, seceta, paine, pâine


Știrile Zilei